HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Inspelning Högtalarkablar.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Revoxarn Posted - 2017/10/22 : 16:35:09
Mina nya Högtalare Heco Direkt har spelat ca 180 timmar och är väl så gott som inspelade, men så har jag bytit kablar till Supra Sword och dom har spelat ca 20 till 30 timmar, när är dom inspelade.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
MatsE Posted - 2018/01/16 : 11:57:55
Kan jag få mina medium rare, tack!#128526;
Snutten Posted - 2018/01/16 : 11:33:36
Siltechs VD påstår att kablar spelas in genom att materialet förändras på så sätt att det bildas längre "kristaller" när ström går genom kabeln, även värme har samma effekt, så in i ugnen med kablarna på säg 50 grader och baka dom ett dygn så låter det bättre!
AndersP Posted - 2017/12/20 : 10:48:48
Som sagt, upplever man en grej så upplever man ju det. Det kan ju aldrig förnekas. Vill man verkligen veta är det riktiga tester som krävs. Ibland väljer jag att uppleva istället för att veta. Delvis pga att seriösa tester är jobbigt och smärtsamt att utföra. Det är aldrig en fråga om att sitta och lyssna och tycka lite sådär. Är man smart läser man förstås tester som andra stackare har utfört. Om man vill veta altså.
CC Posted - 2017/11/15 : 10:29:55
Haha :) Ja kanske det? :)
soundbrigade Posted - 2017/11/14 : 17:46:45
quote:
Finns något fint ord för det som jag i detta nu inte kommer på...

Mänsklig, kanske?!
CC Posted - 2017/11/14 : 12:02:48
Intressant tråd med många synpunkter och vinklar...

Personligen har jag ofta hört skillnaden mellan kall/varm elektronik och kablage som ändrar klang efter en tids användning. Men värsta exemplet var nog när jag en gång i tiden körde med Supra Ply till min dåvarande anläggning. De lät riktigt okej när man kopplade in dem (speciellt med hänsyn till priset!) men ju längre tid de var inkopplade ju värre lät ljudet. Kopplade jag ur dem och lät dem ligga någon dag så lät de bra igen när de kopplades in. Högst egendomligt och jag var inte ensam om att uppleva detta...

Men vanligtvis så brukar kablage, kontakter å annat låta bättre med tiden. Enligt min erfarenhet. Utan att kunna lägga fram några snygga teorier eller mätningar om varför. Men när man upplever samma fenomen så ofta genom åren (har haft mitt hifi-intresse nu i ca 35 år) så blir det en "sanning" som inte kan bortförklaras med "hjärnspöken" eller dylikt..

Ps. Har (ännu) aldrig upplevt döden utifrån eget perspektiv (kommer la tyvärr inom sinom tid, svårt smita undan..) men är dock icketroende i någon form av religiös inriktning. Finns något fint ord för det som jag i detta nu inte kommer på... ;)
soundbrigade Posted - 2017/11/12 : 22:53:48
quote:
Jag får inte ihop dina inlägg soundbrigade med din signatur. Som jag för övrigt tycker är en utmärkt signatur.


Det är något jag inte riktigt förstår. Antingen läser du inte mina inlägg, eller läser du in något jag inte skriver. Och kopplingen till min signatur är också väldigt oklar, speciellt emedan jag INTE umgås med folk som har samma åsikter som jag, eller ens har samma intressen som jag.

Jag menar att OM man kan påvisa att det INTE spelar någon roll hur man gör med sina sladdar, då är det så - FAKTA!
MEN om man likväl hör skillnad, då hör man de facto skillnad, men det är då rimligt att utgå ifrån att den skillnaden uppfattar man i hjärnan. Och jag vill ALDRIG ta den upplevelsen från någon. Men samtidigt borde de som uppfattar en skillnad, trots (OM igen)att den faktiskt inte finns, också visa de "trista människor" som mer hänger sig åt fakta än tro, viss respekt.

Med det säger jag att INTE att de som säger sig skillnad är dumma i huvudet, religiösa hififanatiker eller något annat; jag bara konstaterar att DET ÄR BARA SÅ.

På samma sätt, som grappan du drack förra helgen smakar annorlunda den här. Samma grappa, samma flaska, samma glas ... Något som inte har med drycken att göra påverkar mig så jag upplever en skillnad.

Det finns tillfällen när jag farit rent dåligt av att lyssna på min favoritmusik därför att det låtit rent djävla dåligt. Inget har ändrats sedan förra lyssningstillfället då allt var underbart.

Och för mig finns det inget efter döden, jag har kollat (för egen del).
lampuradio Posted - 2017/11/12 : 19:39:19
Mäta var det ja... Man kan mäta laddningen av en enskild elektron (Millikans oljedroppar). I jämförelse kan man nämna att en ström på en Ampère under en sekund kräver förflyttning av 6,24x10[upphöjt till arton] stycken elektroner förbi mätstället. Det finns tiltmetrar (geofysik) som kan mäta lutningen som skulle uppstå om man stoppar en femkrona under USA's östkust (alltså en hypotetisk övning...). Man kan med en mätbrygga från femtiotalet mäta komponentvärden ned till mikroHenryoch picoFarad, medan man ofta använder komponenter som är miljontas gånger större i en normal stärkare. Att man kan allt detta, är inte i sig självt bevis på att det som upplevs av en lyssnare är mätbart på det tekniska planet, men möjligheter att hitta förändringar i kabelparametrar torde det finnas. Ändringar i isolationens dielektricitetskonstant, exempelvis, ger direkt utslag på kabelns kapacitans.

Men om tråden gått till det transcendentala området kanske det är dags att jag släpper taget...
FBK Posted - 2017/11/12 : 18:25:34
Jag får inte ihop dina inlägg soundbrigade med din signatur. Som jag för övrigt tycker är en utmärkt signatur.
quote:
Att bara prata med dem som tycker som en själv är grundreceptet för att bli riktigt dum i huvudet.
Bo Rothstein, professor i statsvetenskap

Och angående det religiösa så vet jag att det finns någonting efter döden, frågan är bara om hur det upplevs och om alla gör det ? För om det inte fanns någonting efter döden så skulle inte problematiken med andar finnas, för även om jag själv inte har känt någon närvaro så har andra gjort det och det räcker som *bevis* för min del.
Vox Posted - 2017/11/12 : 18:09:26
Ja, om du är av den åsikten att var och en inte ska få tro vad de vill då har vi verkligen kommit till vägs ände.
filikoster Posted - 2017/11/12 : 13:23:20
När någon börja föra fram argument med andemeningen att alla har rätt till sin egen sanning och att tro på vad de vill, så brukar det betyda att debatten är slut. Vi verkar ha kommit till denna punkt nu.
Vox Posted - 2017/11/12 : 13:14:09
Du menar att du vet att det för DIG inte existerar något liv efter döden. Hur det är för andra kan DU inte veta, eller hur?
Du utgår från att dina upplevelser även gäller för alla andra, men tänk om det inte är så.

Nu hamnade vi långt från kablar.......
soundbrigade Posted - 2017/11/12 : 12:57:30
Det var knappast ett argument eller något som tillförde diskussionen någonting.

Jag vet att det inte existerar något efter döden, jag har varit död två gånger och upplevt ingenting.
Mitt liv funkar alldeles perfekt trots att jag ser "begränsningar" vad gäller fakta och naturlagar. Min musikupplevelse blir inte sämre av att jag inte hör skillnader om jag vänder kabeln hit eller dit, eller fryser in mina CD innan jag spelar dem ...
Jag behöver inte tro när naturvetenskapen har förklaringarna.

Om nu mitt liv skulle vara "fattigt" för att jag saknar tro eller lider av brist på spekulationslusta, kompenserar jag det med råge genom att resa och se mig om i världen och möta människor.

Och för att förtydliga det jag skrev:
OM jag kan mäta betydligt bättre än jag med kroppens sinnen kan registrera och OM en sådan mätning inte påvisar några förändringar, då är det nog vetenskapen som måste få sista ordet. Att man då tror att man hör skillnad, betyder att man ... tror, inte att det, de facto, är en skillnad.

Jag efterlyser seriösa mätningar.
Vox Posted - 2017/11/12 : 12:09:00
Ljudet i en gitarr påverkas av luftfuktigheten bl.a. så inget konstigt att du hör skillnad vissa dagar.

Ni som inte "tror" utgår från att det som inte går att mäta inte existerar. Hur skulle era liv påverkas om det inte är så? Skrämmande tanke eller en befrielse?
filikoster Posted - 2017/11/12 : 09:32:02
Håller helt med Soundbrigade.

Våra hjärnor och öron är otroligt adaptiva och mottagliga för allsköns påverkan.

Jag upplever ganska ofta stt skivor låter väldigt olika från dag till dag i min anläggning utan att jag ändrat något varken i rummet eller anläggningen. Eller ett ännu bättre exempel: jag tycker förbluffande ofta att mina gitarrer låter olika från dag till dag, även de akustiska. Det vore oroligt utifrån detta att dra slutsatsen att någon okänd person kommit in hos mig för att ändra ljudets karaktär på gitarren. Det är rimligare att anta att mina skiftande upplevelser har sitt ursprung i mina mänskliga sinnen. Humör, trötthet, dagsform.

Vi skall alltså inte blanda ihop korrelation med kausalitet.
soundbrigade Posted - 2017/11/12 : 09:02:35
Men rent vetenskapligt, hur små förändringar kan man höra? Och hur små förändringar kan man mäta?

Det borde ju vara så att OM man kan mäta förändringar som ligger långt under vad vi kan höra, och OM man inte kunnat mäta sådana förändringar, då ligger ju det upplevda ENBART i huvudet.

Fast, även om man upplever något TROTS ATT det inte är en förändring, så kan (jag upprepar) ingen ta från dig den upplevelsen. MEN det säger fortfarande inget om att det jag gör med kabeln, de facto, förändrar något rent fysiskt.
Jamo Posted - 2017/11/12 : 00:00:14
Fortsätt gärna med din poäng. För mej är det jag upplevt med mina egna öron varken religion eller folktro.
filikoster Posted - 2017/11/11 : 23:51:33
Det går att hitta artiklar i ämnet om man googlar lite. Det var dock ett tag sedan jag läste om detta så jag kommer inre ihåg någon specifik.

Min poäng är att om man vill framhärda i övertygelsen om att det finns reella skillnader bortom det mätbara och kvantifierbara så har man inträtt i religionens och folktrons domäner.
Jamo Posted - 2017/11/11 : 22:13:16
Jag befarar att det är svårt att mäta. Jag tillhör den delen av musiklyssnarna som råkat ut för att inspelning av kablar (signal- och högtalar-) är en plågsam och oönskad procedur. Det var då begreppet lyssningströtthet fick ett ansikte, efter fem minuter ville man lämna rummet, fysisk smärta i öronen påminnande om barndomens öroninflammationer började infinna sig. Men efter ett tag kom belöningen, en rent magisk upplevelse levererades. Detta hände med ganska "feta" kablar, jag har inte upplevt något liknande med lampsladdar och ringledningskabel (ingen belöning heller). Något händer garanterat, men vad? Jag vet naturligtvis lika lite som många andra men har ändå idéer om vad som kan hända.

Jag tror att förklaringen finns att hämta i hur kablar klarar av att hantera svaga signaler. Starka signaler tar sig alltid fram, som stridsvagnar. Svaga signaler däremot, är som racercyklar där däcken swishar mot den finlagda asfalten. En skogsväg eller en grusväg med potthål är inte mycket att komma med för en racercykel. Samma sak med kablar, volymstark men dynamikfattig musik ställer egentligen inga stora krav på kablar. Gles, akustisk musik med luft kring instrumenten och rumskänsla i inspelningen gynnas av att kablarna (och naturligtvis även elektronik och högtalare) klarar att återge även de subtila nyanserna utan besvärande förvrängning.

Jag har uppfattningen att kablar har en nedre gräns för strömmen där föroreningar och korngränser i metallen börjar störa. Jag tror också att sådana störningar med tiden "hoppar rätt" under inspelningsförloppet. Jag har själv upplevt plötsliga förbättringar i återgivningen hos både en signalkabel och en högtalarkabel, och jag tillskriver detta till att något händer i kablarnas metall.

Jag har också uppfattningen att kablar har en nedre gräns för den överförda energin där polariseringen av kablarnas isolering börjar förbruka så mycket energi att signalöverföringen störs. Även här tror jag att isoleringen "rättar till sig" och med tiden släpper fram mer energi.

Med detta sagt så tror jag inte att mätning av traditionella egenskaper hos kabeln som resistans, kapacitans eller induktans kommer att visa några förändringar genom inspelningen av kabeln. Ska man hitta något så tror jag på att försöka mäta hur kablar distorderar överföring av extremt svaga signaler. Traditionellt är det svårt att mäta på svaga signaler så vi kanske får acceptera att hörselsinnet än så länge detekterar bättre än tillgänglig mätteknik.

Edit: Förtydlganden av ström och energi
lampuradio Posted - 2017/11/11 : 16:58:07
Det är kanske där som själva "konflikten" finns... Går fenomenet att mäta upp?

Som "mätnörd" kan man ju tänka att högtalarljud är växelström som kommer till högtalarna. Växelström följer vissa "lagar" när den ska transporteras (transmission) från generator (förstärkare) till förbrukare (högtalare). Lagarna innehåller formler för hur kabelns egenskaper (resistans, induktans, kapacitans) kan påverka transmissionen. Självklart innehåller ljudet en hel mängd olika frekvenser, men likafullt är det växelström det handlar om - och det finns enligt läroböckerna en hel del kunskap om hur kabelegenskaper påverkar transmissionen. Man skulle kunna tänka sig att man kan "mäta upp" en viss given kabel med avseende på de kända egenskaperna när den är nyinstallerad och sedan efter en tids användning och se om det är någonting som har ändrats.

Om man däremot menar, att det finns andra egenskaper hos en kabel än de som är så att säga "erkända" av teknikerna, så är ju risken stor att man helt enkelt inte har instrument eller erfarenhet att kunna mäta upp dessa - och då kan man ju inte visa nåt med mätningar...
Vox Posted - 2017/11/11 : 15:30:04
Tänk om vi ännu inte kommit på hur en sådan mätning ska gå till?
lampuradio Posted - 2017/11/11 : 15:06:13
Om det faktiskt händer nåt (oavsett vetenskaplig bakgrund) som påverkar hur kablarna transporterar signalen, borde det ju gå att påvisa genom att göra nån form av mätning "före och efter" en tids användning. Finns det info om sådana mätningar någonstans? Detta är ju förstås intressant endast om man accepterar att det är de mätbara egenskaperna som påverkar transmissionen...
Rolf-san Posted - 2017/11/11 : 13:34:43
quote:
När jag gick i skolan var atomerna de minsta beståndsdelarna enligt vetenskapen.

Så gammal kan du bara inte vara.
filikoster Posted - 2017/11/11 : 13:33:38
Det spelar ingen roll faktiskt.
Vox Posted - 2017/11/11 : 12:47:02
Även om vetenskapligt stöd saknas så innebär inte det att det inte händer något med kablarna under s.k. inbränning.

När jag gick i skolan var atomerna de minsta beståndsdelarna enligt vetenskapen. Idag vet vi mer.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.28 sekunder. Snitz Forums 2000