HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - HiFi
 Tradition - lite Julmusik

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
rannagarden Posted - 2009/12/12 : 10:31:28

I år var det ovanligt segt med julstämningen. Sjukdom med knorr, köksrenovering och ett väder passande blötdjur lade effektivt krokben på allt vad årstiden borde bjuda på. Men skam den som ger sig. Bättre sent än aldrig.

Så nu kör vi lite soundtrack för Julen.




Mer julmusik:
2005
2006
2007
2008


/M
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Pac Posted - 2009/12/19 : 11:32:39
Tack för en härlig genomgång av nya jultips!

God Jul!
rannagarden Posted - 2009/12/18 : 15:47:28

Innan öronen ramlar av är det bäst att avrunda tråden för i år. Visst, det har kommit massor med nytt och kommer att bli samma visa nästa år och nästa år igen. Man kan inte få med allt. Dessutom med tanke på den enorma flora fantastiska skivsläpp till dags dato som man ännu inte lagt vantarna på.

Det blev ett bra år ändå med flera riktigt trevliga bekantskaper den sena starten till trots. Kaffe, lussebulle, pepparkaka och glögg. Addera julens bästa musik och det blir en vinnastund i gott sällskap.


Dagen drar iväg och vi avslutar med den andra bubblaren. Från skivan I Centrum med Bo-Kaspers Orkester hittar vi Önska dig en stilla natt.




Önska dig en stilla natt
Även en juldagsmorgon glimmar
Finn en plats där det är varmt
Härlig blir jorden, några timmar
Välsigna barnet och hans mor
Hoppas att far är hyfsat nykter
Ge en stund av sinnesro
Till dem som grubblar alltför mycket
Önska dig inget eller allt
Önska dig en stilla natt

Nu tändas tusen juleljus
Och bakom fönstret skymtar prakten
Du kom ihåg och tänd ett ljus
För dem som behöver Änglavakten
Önska dig inget eller allt
Önska dig en stilla natt





Ingen tradionell jullåt i den bemärkelsen, men alla ingredienser finns där. Bo Kaspers har dock lagt till den där bittra skruven på det hela och det är ganska stor skillnad på att höra låten och att tex bara läsa texten. Vacker och tragisk så det nyper lite i hjärteroten...

Där får det bli ett slutbetyg om 4 fina Glöggar till BKO för ansträngningen till alternativ, eftertänksam julmusik. Och även om tråden inleddes med regn, +4 grader och sjukdom verkar vädret inspirerats och med lite tur och julmusik på tillräcklig volym(!) kanske det blir en White Christmas ändå.



Rannagarden önskar eder alla platta, välljudande paket och må julen bli på vars och ens bästa vis.
rannagarden Posted - 2009/12/18 : 10:56:47

Härnäst kommande skiva har jag ingen indormation vartifrån den kommit eller hamnat i skivhyllan... Kan ha varit en present, ett loppisfynd eller liknande. I skivans infoblad står det att man kan beställa skivan från hemsidan - och det vet jag med mig att jag iaf inte gjort. Kan hända att jag toll och med förträngt händelsen... Men historiken bakom kanske inte är det viktigaste.

Vilket fall så dyker vi ned i nästa skivan innehåll.



Toner i Julens Tid. Carolina Jönsson (numera Tholander) och Olof Tholander och idel klassiska musikval.



Carolina och Olofs Hemsida.

Det verkar som om kommande helger är deras mest upptagna tid på året. Julkoncerter och kyrkospelningar. Skivmaterialet bjuder, som man kan ana, på standard hopsättning högtidsmusik volka passar som handsken i kyrkan. Men hur passar det då i vardagsrummet? Inspelningarna från Frillestads kyrka och Sankta Maria kyrka i Helsingborg är klart bäst. Kyrkorummet är imponerande i bägge fall och riktigt tornar upp sig över en. Bra klang och vackert. Dock lite tradigt i längden. En skiva att ge bort till mormor att lyssna på medan hon stickar färdigt tröjan du skall få i julklapp. 2 Glöggar av 5.

rannagarden Posted - 2009/12/17 : 12:35:00

Phew! För att inte nicka till och kasta in handduken gör vi bäst i att byta spår... Ett bensträck och en nytt grabbatag i kappsäcken. Nästa skiva blir årets första bubblare!


Alltid kul att ramla på ett skivsläpp med lite sådär gömda spår som ger mersmak av vad de skulle kunna åstadkomma om de fick en hel skiva att fylla med julmusik. Detta året var det med höjda ögonbryn jag fick örat på spår tolv på denna skiva:



En riktigt rykande bubblare med Sophie Milman. Intressenivån på soffkanten gör flertalet deltagare klarvakna.



Spår tolv avslöjar en klassiker till tolkning av jazzande kvinnor - This Time Of the Year. Överhuvudtaget blandas det och ges på skivan med idel stabila låtar. Avrundande spåret tolkas bra och har en lite egen prägel med tonfall och framförande. Här hade det helt klart varit intressant med en julskiva från vederbörande. En låt (eller skiva) att försiktigt avrunda julaftonen med. Sista spåret kammer hem 4 Glöggar av 5. Mera, mera, fröken Milman.
rannagarden Posted - 2009/12/16 : 23:56:27

Notera att det även finns alternativ till de mer "värmande" dryckerna. Men snart kokar det torrt, så det är bäst att ladda inför nästa skiva.




Vart var vi? Jo, tyskland. Och här var det en och annan sned min som dök upp, dock inte på grund av dryckesval, utan på grund av musikval.

Så här mellan glögg och pepparkaka kan ingen i lyssnarsoffan stoltsera med tyngre erfarenheter av klassiska stycken, skivor eller verk. Jo, några allmänkunskaper och utflykter har väl alla gjort men här har vi nischat oss och snävat in på våra valmöjligheter. Vi pratar ju Julmusik! Räkna upp klassiska verk som har högtidskänning? Hm. Händels Messias? Vi har ett Juloratorie av den där frassen Saint-Saës(?)... Tidigare omnämnda Tchaikovsky med Nötknäpparen och så gjorde väl J.S. Bach ett Juloratrie? Sedan är det nog tyvärr slut med mina kunskaper i det ämnet.


Inte skall jag tynga tråden med vidare dravvel om ickekunskaper, utan vi går mer på fakta. Här har vi fakta:



J.S. Bach´s Juloratorie/Christmas Oratorio (Highlights). Oj, oj, oj. Nu blir det tunga grejer. Nja. Börja med att notera att det är "highlights"-versionen på bilden för att korta ned den annars ganska mastiga fullversionen.

Ursprungsuppsättningen består av sex cantatas varav den första framfördes på självaste julafton 1734 och avrundades med den sjätte cantatan på just den sjätte januari 1735. Föreställningen bollades mellan Nikolaikyrkan (förmiddagsgig) och Tomaskyrkan (eftermiddagsgig) i Leipzig och sedan vice versa.




Jag har varit inne på det där med att vissa skivor eller musik inte är allas kopp te och så vidare. Samma sak gäller nog detta fascinerande verk är jag rädd. Somliga gammelrockare lär få myror direkt av Bach´s körverk. Andra kan uppskatta det för vad det är. För det mesta är man nog bara ovan inför musikgenren.
Några spår lyfter dock och igenkännanden hittas. Bricht an, o schönes Morgenlicht, är ett exempel på ett stycke som då och då letar sig in på diverse julskivor för kör.

Det märks att verket är från 1700-talet och det byter skepnad då och då. För det mesta väldigt vackert och stämningsfullt. Ibland lätt, ibland ödesmättat. Ibland pockar det på uppmärksamhet, ibland blir det bakgrundsmusik till annat. Detta Juloratorie av Johan Sebastian Bach finns i en mängd inspelningar och versioner så här görs egentligen ingen djupare bedömning av framförandet. Nämner bara att just den här inspelningen är gjord i slottet Festetich, Budapest -92 och håller överlag bra ljudliga kvalitéer.

Blir det några glöggar då? Jo, Bach drar hem 2 Glühwein av 5 (kanske inte helt rättvist).
Magils Posted - 2009/12/16 : 21:05:27
Ta av dryckjommet från spisen nu, annars kommer ztenlund farande och låser tråden...

Trevligt med musiktips så här inför jul...nu när Landgren avhåller sig från en tredje skiva med sina vänner.
Pac Posted - 2009/12/16 : 16:24:50

*sörpel* glögg är finfina grejor! *sörpel* Nu går jag ut och värmer på lite till.
Zombie Posted - 2009/12/16 : 13:53:23

traditionsenliga julmusiktips
rannagarden Posted - 2009/12/16 : 08:46:14

Snön har definitivt kommit. Vi kan bara hoppas att det får ligga kvar över helgerna.




Efter den där rökaren till julskiva signerad TSO får vi stärka oss med något annat rykande... Det skall alltså inte bara delas ut "glöggar" utan också smakas lite. Och förutom bestickningsexemplaret/mutan medhavd så står på bordet också en klassiker samt en nyhet för min del.



Blossa är ju en uppskattad klassiker med mycket smak. Dufvenkrooks X-Mas Delight var en nyhet(?) med smak av kakao som hade flera kvalitéer och en trevlig doft av choklad och lättsamma kryddor. Men... nyheten för mig, var det italienska glühwein-et Lucia choklad. En glögg som tog hem trofén. Undertiteln "choklad" var ingen underdrift. En riktigt tung chokladdoft/-smak uppblandad med ett klassikt sydligt glühwein. Hela huset doftade tysk julmarknad!



Och apropå tysk julmarknad... så för oss den tanken in på nästa skiva.
bearwik Posted - 2009/12/15 : 12:51:22
Underbar tråd, Rannagarden!
Och nu har snön kommit också.
rannagarden Posted - 2009/12/15 : 11:47:36

ud gissar bra.




Nästa skiva är The Christmas Attic med Trans-Sibirian Orchestra.



Vad sägs om ett konceptalbum så här i juletid? Julen som tema, naturligtvis, men framförd som en rock-opera på det mest klassiska snitt. Låter inte klokt, men dra mig baklänges om det inte ger ett och annat haksläpp och gillande leende.
Det tar emot att säga, men blanda Van Halen, Meatloaf och Manowar med Bach, Tchaikovsky, Beethoven och varför inte lite Pachelbel när vi ändå håller på och servera det som en enda smet? Låter det knasigt? Absolut! Det här hade kunnat bli total pannkaka. Men med viss distans och kanske den där "glimten i ögat" kan magi uppstå och istället för pannkaka reser sig en magnifik Julsufflé - som konstant hotar att sjunka men som på ett märkligt sätt vägrar punktering.



Så här som gamla metal-fan och dammiga rockare tinar soffan upp och det är bara att inse att det här är bra. Riktigt bra. Flinande möts man av en skog av el-guror, massiva orkesterinsatser, ensamma pianon, ståpäls-sång och barnkörer. Man lyckas till och med få in en rivig blues av tung-gung modell.



Trans-Sibiran Orchestra består av fler medlemmar än det genomsnittliga orkesterdiket och kikar man på listan hittar man säkert ett och annat bekant namn. The Band. Förutom ett och annat skivsläpp gör man varje år en stor julturné med en massiv ensamble och show. Något som vore riktigt kul att se nångång. Officiel hemsida: TSO

Men här får man också inse att konceptet inte är var persons mugg med glögg. Här sträcker man sig ganska långt från "100% Jul" eller "De mest älskade julsångerna" eller ordinarie varje-år-släpp-med-the-Rat-pack... Lite skrämmande och annorlunda, men samtidigt väldigt befriande. Alltså, det är ett konceptalbum, man hittar inte några traditionella högtidssånger i den bemärkelsen och bör njutas likt en resa från början till slut. Här är det svårt att plocka favoriter men The Snow Came Down, Dream Child eller varför inte avslutande Music Box Blues som bör avnjutas med kärestan framför en öppen spis och fyra ögon.


Sen har vi ju denna också.

Christmas Canon


Jag vet att det börja likna ingenting och det går snart inflation i betygsättningen, men 4½ Glöggar av 5 blir det om det träffar rätt. Och det gör det i alla fall hos mig.


/M
ud Posted - 2009/12/15 : 07:49:23
TSO?
bibl Posted - 2009/12/15 : 00:24:18
Det känns ju som att man borde gissa på X-Mas Project (1986), men det är nog inte rätt. Det var ju mer av en kul grej av dåtidens mest kända tyska trashband. Misstänker att den nog aldrig uppfördes live, men när man var 11 år och hörde den för första gången, jag tror att jag kan ha kvar kassettbandet jag fick den avbandad på någonstans, var det jätte häftigt... En snabb sökning visar att idag hittar man givetvis även den plattan på Spotify.
rannagarden Posted - 2009/12/14 : 23:15:44

bibl - Har inget emot det. Julmusik är till för att spridas.





Men en halvblek skiva med Kronér och pojkarna T&T fick inte ta udden av lyssnandet dock. Vi går vidare.



Nästa skiva var ett köp i blindo. En grupp(?) jag varken hört, läst eller sett något om tidigare. Historien började när vårsolen skymtades någon gång i början av april och jag råkade på en liten notis om en julskiva som skulle vara lite annorlunda. Lite... extra. Att den som skrev notisen dessutom kanske inte tillhörde det "standardklientel" som brukar avsätta tid till julskivekonsumtion, bidrog förmodligen till att mina öron spetsades mer än normalt.

Sagt och gjort, på ebay nappade det och paketet slog ned i försommaren. Efter en kort inspektion (olyssnad!) hamnade skivan i hyllan under sektionen Julmusik. Där den legat sedan dess... Dammsamlat...

Jag borde ha vetat bättre.





Julmusik någon?



bibl Posted - 2009/12/14 : 22:29:47
...och för de av oss med betydligt fattigare skivhyllor finns nu rannagardens jul 2009 som en öppen lista på Spotify, hoppas du inte har något däremot, Ranngardens jul 2009. Den är upplagd som en collaborative-lista så alla kan lägga till.
rannagarden Posted - 2009/12/14 : 11:23:37

Zalve - med om viss tillvänjning landar den perfekt. Se den som ett trevligt avbräck från det allt mer kommerciella skvalet. Koncerterna är än mer utsvävande mot folkmusikens myllrande plock och pill. Lyssna bara på koncerten de levererade på P2 igår kl 20. Jämfört med skivan så var den rätt så svävande.

Ztenlund - ca 400 pepparkakor presterades så det fanns lite att "gnaga" av.




Som ni kanske sett kommer jag och nya kameran inte överens så värst bra med resultat av suddiga bilder. Men vi kör på ändå.

Mätta på kaffe, lussebulle och pepparkakor (somliga mer än andra) var det dags att lätta upp stämningen lite. Och varför inte göra så med ett fickljummet skivsläpp från -98?




Visst. Här har vi Triple & Touch med De 3 Vise Männen(?). Läser vi på fodralet ser vi Olso Gospel Choir och en bred blandning låtar. Traditionella, nationella som nyskapelser och försök. Hur låter pojkarna så?




Lyssnarpanelen kan inte låta bli att småle. Kommer ni ihåg Mauro Scocco/Deisel musikproduktioner med bla Lisa Nilsson från förra århundradet? De där skivorna har ett ganska speciellt sound. Och även om vi inte hittar ett namn eller ställe gemensamt med De 3 Vise Männen så har skivorna samma sound. Har ljudet åldrats med värdighet? Njae...

Musikmässigt? Triple & Touch är underhållare ut i fingerspetsarna och de kan vad de gör på sina fem fingrar. Ett par höjpunkter som Nu tändas tusen juleljus och Jul, jul strålande jul räddar dock inte skivan. Vacker och fin på alla vis, men allt för slät och siktar till en för bred publik. Mitt råd är väl att ge bort den till mamma eller ha den till julmys i bilen. Sorry, grabbar men det skrapas endast ihop 2 Glöggar av 5. Och den tvåan hänger faktiskt rätt löst...
ztenlund Posted - 2009/12/14 : 11:00:50
Shhh...

Folktonen kändes inte så värst julig ändå, utan mer som någon slags vanlig folkmusikskiva med lite jultext på. Fast det kanske kan vara något när man fått en överdos av bjällerklang.

(Finns alltså på Spotify för den som vill provlyssna lite.)
huzze Posted - 2009/12/14 : 10:51:31
Ser du stjärnan i det plå(t)?
ztenlund Posted - 2009/12/14 : 10:21:37
Jag tycker det ser ut som att en synnerligen hungrig HiFi-mus har varit på besök på bakplåten...

Edit: Kna ntie skrifva...
Zalve Posted - 2009/12/14 : 09:06:06
Ja "Jul i folkton" är en julskiva med annorlunda arr. Har haft den i några år, men inte kommit överens med en ännu,,,
Får se om det sker i år..
rannagarden Posted - 2009/12/13 : 22:30:11

Jag har fått mina klappar varma under dagen men lovar att öka farten på tråden och kommande inlägg.

Tack så mycket Byzan. Inspirerande kan jag bara hoppas på men på den inslagna vägen kör vi vidare.




Kaffet bryggdes nytt och jag får lov att säga att Asian Dreams från Cafe Riche var en trevlig bekantskap. Aromatisk och toner av choklad(?). Tummen upp från hela sällskapet. Men det var fler aromer som spreds från köket och uppbackade av var sin trave hembakta pepparkakor var det hög tid att hugga in på nästa skiva.







Nästa alster har blivit mer än bara en skiva. Något som växt, efterfrågats och blommat upp till något riktigt trevligt. Men mer om just det senare. Först skivan:




Jul i Folkton. Vilket fantastiskt gäng man lyckats samla till denna skiva! Några namn sticker ut mer än andra, men är man bara något mer bevandrad än medel i svensk musik tror jag att fler än jag höjer ögonbrynen.

För att nämna några...


Vilka kalasmusiker och sångförmågor. Bokstavligen ett dukat bord!

Från första tonerna med Louise Hoffsten och Det är en ros utsprungen kan man skönja det glesa arrangemanget. Ganska på tvären av vad man är van vid så här i de svulstiga och dignande julbordens tid då allt skall vara mer av allt. Skivans namn, eller snarare mål, har fått styra spår efter spår. Lyssna bara på Sofia Karlssons skönsång i Gläns över sjö och strand som blir en riktig rysare om man så bara har en gnutta förkärlek till halvromantiserad folkmusik. Balanserar perfekt mellan dur och moll. Bäst fungerar konceptet vid duetter så som Jul, jul strålande jul där igen Sofia Karlsson tar ton med Esbjörn Hazelius eller varför inte versionen av Det är en ros utsprungen där Rebecka Törnqvist, Sara Isaksson och Sofia Karlsson sjunger kör.

Skivan är en trevlig avstickare från den traditionella julmusiken genom att ta ytterliggare ett steg tillbaka till den traditionella-traditionella(?) högtidsmusiken och arrangera den på ett halvromatiserat och folkmusikinspirerat sätt... Hängde ni med? Inte helt lättförklarat. Att det är så avskalat med fokus på just sång gör det genast så mycket mer starkt. Uppbackat av försiktigt spelade instrument som fiol, mandola, bas, cello och trumpet. Så här i efterhand kan man faktiskt ana att skivans titel säger allt.

Men jag nämnde inledningsvis att det hade blivit mer än bara en skiva... Visst har det det. Se bara här: Jul i folkton. Ett konsertfenomen som inte verkar kunna mättas.


Hur mätt blir man då på skivan? Tja, ett mycket trevligt avbrott från den annars plötsligt så likaklingande musiken. Det här är annorlunda och friskt. Det blir faktiskt den andra 4 Glöggar av 5 som delas ut. Hamnar högt i skivtraven för julens soundtrack.

Audionet Posted - 2009/12/13 : 19:42:08
Härligt Rannis, alla inspiration behövs!
Pac Posted - 2009/12/13 : 16:05:59

Coolt...

Jag värmer glöggen, bänkar mig och väntar på nästa, f5, f5, f5.
Dennis Posted - 2009/12/13 : 13:36:49
Connie har vacker röst men skulle vilja höra Sofie zelmani sjunga en jul låt. Då hade jag varit i himlen.
byZan Posted - 2009/12/13 : 11:50:55
F*n (ursäkta ordvalet) vad jag imponeras av sådana här typer av trådar

Ett tema, fina bilder, lite historia om/kring egna upplevelser/erfarenheter/artister/inspelningar o s v och sist men inte minst ett härligt språkbruk med glimten i ögat.

Fortsätt! jag kommer att följa den här tråden ända fram till det att tomten kommer med nya skivor (vinyl hoppas jag)

Edit: PS du får mig i ett julstämningstillstånd och det trots det gråa och olustiga väder som Stockholm erbjuder DS

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000