HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Aktiv basabsorbering

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Bernt Jansson Posted - 2008/09/19 : 19:28:14
Som säkert många lagt märke till så har Esl och jag gjort en del experiment med aktiv basabsorbering sista tiden. Resultaten är smått sensationella, trots att tekniken är enkel. Tekniken är patenterad av Nelson Pass men DIY för eget bruk är alltid tillåtet.

På Arken-mässan lånade jag ut två sådana absorbenter till en utställare, SCAD/Akkelis Audio/Xlnt Sound. De fungerade utmärkt och mässan blev en framgång för SCAD, det tyckte jag var riktigt roligt.

Jag har presenterat en del av det i min systemtråd:
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=16613&whichpage=23
(Det börjar med inlägget den 13/8)

Jag kommer att fylla på här med länkar och även lite bilder.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Bardis Posted - 2021/03/02 : 20:23:48
Säger som Gaffa.
Finns det några aktiva bas-absorbenter liggandes som inte används?
Detta borde provas! Har en del basproblem i lyssningsrummet.
RuneStone Posted - 2020/09/02 : 21:50:28
Jag har nog ett gäng mönsterkort liggande ifall du är sugen att löda ihop själv
Gaffa Posted - 2020/07/19 : 12:29:34
Finns det några aktiva bas-absorbenter liggandes som inte används?

Ventilationssystemet i min lägenhet har börjat störa igen, och BRF-styrelsen sätter sig på tvären.
Störningarna ligger som ett buller mellan 30-120Hz med en topp mellan 45 och 50.
Styrelsens "experter" säger att det är luftpelaren ut från frånluftsaggregatet till taket som genererar störningen och inte själva fäktmotorn eller skovlarna.

Jag letar efter som kan låna ut en aktiv bas-absorbent en vecka eller så, eller sälja en till mig.
Det finns en subbas-låda liggandes hemma jag kan använda, och jag har ett par Panasonic mät-microfoner.
nisse.p Posted - 2019/03/20 : 21:53:28
Nu skall vi väcka liv i denna gamla tråd.

Om man leker med tanken att utveckla denna idé vidare borde man kunna använda mikrofonen nedan + en sure dsp med Adau1701 samt någon billig chippamp och en sluten baslåda för att göra produkten/idén ännu bättre.

Sure dsp utnyttjar samma dsp-chip som minidsp 2x4 Adau1701 men är billigare, mycket billigare!
Den är dock inte lika enkelt att programmera med sigma studio men man kan göra mer än vad minidsp klarar, dock krävs ett extern kort för programmeringen och in och utgångarna.
Man kan antingen köpa till ett extra kort för in och utgångar vilket begränsar utgångarna till enbart tre istället för fyra som Adau1701 klarar. Men det går även att lösa utan kortet vilket öka antalet utgångar men det kräver mera lödning bara.
https://www.audiophonics.fr/en/dsp-modules/wondom-adau1701-dsp-audio-digital-signal-processor-kernel-board-p-11212.html
Mikrofon som funkar?
https://m.banggood.com/CJMCU-4466-MAX4466-Electret-Microphone-Adjustable-Amplifier-CMA-4544PF-W-For-Arduino-p-1101527.html?rmmds=search

Förslaget på förbättring är att man kan med aktiva filter finlira så ingående signal blir mer linjär, men framförallt kan man forma lådans tonkurva.

Jag har långt ifrån lärt mig alla funktioner som programmeringen med sigma studio erbjuder. Men det finns ett extremt potential för den som är villig att lära sig.
Fuling Posted - 2014/02/12 : 11:51:47
Mja..happ. Efter lite om och men har jag fått ihop en mumsare i så pass färdigt skick att den kan testas. En förenklad version byggd på experimentkort då jag aldrig blev riktigt sams med korten från gruppköpet (ingen skugga över de som lagt ner arbete på att utveckla och sprida korten, det är bara jag som tenderar att vara lite fyrkantig och ska ha saker på precis mitt vis...).

Mumsaren verkar fungera utmärkt rent elektriskt men jag får ingen som helst konsekvens i resultaten när jag försöker mäta efterklangen med XTZ. Med mumsarelementet inkopplat i ena fasläget kan kan efterklangen minska vid vissa frekvenser och öka vid andra, vänder jag fasen är det ungefär samma visa. Inget läge som är uppenbart bättre än det andra, dessutom ändras resultatet dramatiskt om jag flyttar runt mätmikrofonen.

Någon med erfarenhet som kan föreslå en vettig arbetsgång?

Filtren är ca. 30Hz högpass och 110Hz lågpass, 6dB/oktav hos båda. med högtalaren i ena fasläget kan jag vrida upp volymen till kanske hälften innan jag får en lågfrekvent illalåtande rundgång, i andra fasläget kan jag vrida på lite mer innan jag får en rundgång är antingen hög- eller lågfrekvent beroende på vilket humör den är på för stunden.
I sistnämnda läge får man en metallisk klang om man knackar på elementet när volymen är uppdragen, jag vet att det har nämnts i sammanhanget tidigare.

Edit: Det räckte visst med att scrolla upp på den här sidan för att hitta matnyttig information...
Fuling Posted - 2014/01/12 : 01:51:03
I morgon ska jag nog sätta mig och beställa komponenter till några mumsare. Mycket har hänt sen senast, i dagsläget lyssnar jag på längden i ett rum som är lite drygt 5x4 meter och basen sköts av fyra artontummare i öppna bafflar. För någon vecka sedan vred jag hela rummets inredning 180 grader just för att få plats med ordentliga absorbenter i hörnen bakom soffan. Ställer man sig i ett av hörnen så hör man tydligt behovet av att "mumsa bummel".

Tanken är att det ska stå mumsare vid golv och tak i hörnen bakom soffan samt i taket i hörnen bakom högtalarna, sex stycken totalt alltså. Med hänsyn till både funktion och estetik blir nog de bakre mumsarna byggda som vinklade (trekantiga) insatser som går från golv till tak. Förser jag dem med tapeter samt golv- och taklister och galler eller tyg framför elementen så bör de praktiskt taget försvinna helt när det gäller synintrycket.
Det låter kanske lite ambitiöst men jag tror det blir enklare att bygga fullhöga pelare som tapetseras och ställs på plats än att snickra fyra lådor som ska målas och sen ska två av dem hängas upp i takhöjd.

I de främre hörnen är det betydligt sämre med plats, där får det bli små platta lådor som ryms mellan dörrkarm och innertak.

Edit: Efter att ha kikat runt på Elfa, Electrokit m.fl svenska handlares hemsidor bestämde jag mig för att köpa komponenter i bulkpack på ebay istället. 47 spänn för tio slutstegschip med gratis frakt kändes rätt ok, resten av priserna var i samma stil också.
Bubbel Posted - 2013/07/12 : 13:24:23
Ja, men det tar tid man har ju annat för sig också sitter just nu och kollar upp vart jag hittar diverse komponenter som saknas som skall införskaffas nästa vecka till höstens byggorgie.

Anders
Tomas J Posted - 2013/07/12 : 13:08:08
Det är väl det forumet är till för, kul att flera byggs!
Bubbel Posted - 2013/07/12 : 12:45:36
Hmm borde begripa det själv men tröttheten har en förmåga att ställa till det. Läste som sagt om lite i tidigare inlägg så tändes ett Liljeholmens, tack Tomas för att du tog dig tid att svara.

Anders
Tomas J Posted - 2013/07/12 : 11:51:23
Det är ju inte så svårt egentligen...
Läs mitt inlägg på förra sidan.

Man tar bort en kondensatorer och ett motstånd och sen sätter man en bygel i stället för dessa så inte signalvägen bryts
Bubbel Posted - 2013/07/11 : 23:07:02
Sitter här och plockar ihop delarna ur diverselådorna till två av mina kort. P.g.a tillfälligt hjärnsläpp (jo jag erkänner det) har jag lite svårt att få ihop det med byglingen för 6dB filtret mellan C14 och R20 en bild skulle underlätta för det står helt still.

Anders
Bernt Jansson Posted - 2013/07/11 : 14:24:55
Nu menar jag lyssningsintryck. Vi mätte inte efter att basätarna bars in, det kunde vi ju iofs gjort. Synd att jag inte tänkte på det.
Tomas J Posted - 2013/07/11 : 13:15:16
Kul att det fungerar så pass bra, mina slås på varje gång jag lyssnar på musik men de verkar inte arbeta så mycket, jag har inte mätt upp mitt rum, men jag misstänker att jag inte har så mycket noder i rummet som behöver dämpas.

Det vore roligt att mäta upp rummet för att se vad de gör för skillnad.
Bernt Jansson Posted - 2013/07/11 : 12:26:40
Igår var jag hemma hos en kund och jag tog halvt på skoj med ett par basätare som vi bar in efter en stund.
XTZ visade en mycket kraftig resonans vid 35 Hz.

Två basätare, en i varje bakre hörn, gav en närmast mirakelartad förbättring i tydlighet i basen!

Jag hade faktiskt glömt hur enkelt men effektivt det här är. Bara ställ in i rummet, sätt i kontakten - klart.
Tomas J Posted - 2013/04/08 : 13:10:29
Ok, då ställer jag ner dem till 50% ungefär så får jag köra så tills jag har skaffat mig en vettig mätutrustning så jag kan göra mera exakta inställningar.

Tack för snabbt svar Bernt!
Bernt Jansson Posted - 2013/04/08 : 08:33:28
Nej det är inte för lite.
När du ställer in volymen så ha i åtanke att precis under rundgång blir lätt för mycket, det som händer är att de påverkar
mellanregistret om man har dom på för högt. Det är en avvägning ljudmässigt, man vill att de tar basbumlet men inget mer.
Tomas J Posted - 2013/04/08 : 07:06:48
Nu har det varit påsk och lite till

Bägge ätarna är ändrade till 6db med lyckat resultat, beteendet är helt annorlunda mot 12db.
Och nu fick jag den där högfrekventa rundgången när jag vrider upp potten.

Dock måste jag vrida potten rätt långt innan den kommer, kanske ca:75% av varvet.
Jag har en rätt snålt tilltagen spänningsmatning på 1,5 A, är detta för lite?
Tomas J Posted - 2013/03/29 : 07:31:45
Tack mickel!
Ska se vad jag hinner med nu under påsk, men jag ska försöka plocka bort båda och konvertera till 6db.
Ska bli spännande!
Mickel-mackel Posted - 2013/03/28 : 21:00:28
12dB ger för står fasvridning (180° totalt) för att fungera.
Välj 6dB.
I inlägg från 2010-07-05 från Bernt och framåt skrivs det om detta.
Ryssen Posted - 2013/03/28 : 14:19:01
Skönt att du fick igång den.
Vet inte riktigt skillnaden mellan 6 och 12db,kanske att 6db ger en bredare upptagning.
Förresten vad ligger brytfrekvensen på filtret?
Tomas J Posted - 2013/03/27 : 22:33:43
Tack Bernt!
Jag tänkte till lite och kan svara mig själv

"Ja PUCKO, byglarna måste sitta där annars så kommer inte nätdelen i kontakt med resten av kretsen!"

Så nu fungerar de, när jag vrider upp potten så börjar elementet att fladdra, jag misstänker att det är rätt.
Om man lägger handen på konen så känner man vibrationer, jag vred ner potten tills vibbrationerna upphörde.

Nu när det fungerar så börjar man ju fundera på om man ska konvertera till 6db på ingången.
Vad gör det för skillnad mot 12db?
Bernt Jansson Posted - 2013/03/27 : 22:21:05
Ja, det har jag för mig.
Tomas J Posted - 2013/03/27 : 21:57:37
Hur är det med byglarna J1,J2 och J3, ska dessa vara byglade?
Tomas J Posted - 2013/03/25 : 22:35:35
okej... jag får helt enkelt ta loss korten och köra dem separat bredvid och labba lite...
Ryssen Posted - 2013/03/25 : 22:16:08
quote:
men ska man sen ta bort R6 och C24 och därefter bara sätta en bygel mellan c14-kondningens "första-ben" och R20?


Det var bygel mellan c14 och R20 jag menade,men om du byggt med 12db filtret borde den ju funka ändå.
Det är bara vid 6db filter man byglar.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.34 sekunder. Snitz Forums 2000