HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Luxman KMQ60-klon - (ny titel)

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
soundbrigade Posted - 2007/11/22 : 19:32:34
Nu har jag varit så upprörd över ett dygn att jag känner att jag måste bli "snäll". Och vilket sätt är bättre att vara snäll än att bjussa på nåt. Nu har jag inte så mycket att bjussa på så förutom en bild (jag har faktiskt en förförstärkare med induktiv pot att presentera färdig - SEN!!!).

Så här är en bild och en gåta - hitta 4 fel!

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
soundbrigade Posted - 2020/01/30 : 17:45:09
Just det, jag har en 2A3 liggande i källaren. Trafarna stulna till annat projekt men jag har ett par 2K5 Edcore som passar som foten i mössan.

Det värsta är ju när det bara är några få sladdar kvar att löda eller skruva på plats, och orken tar slu.....
highfive Posted - 2020/01/30 : 17:40:50
quote:
Sen om jag får tummen ur (på måndag) kan jag åka till jobbet och göra massa hål med jobbets stabila pelarborr och slutligen bygga den där förbaskade Luxmannen..


Kör hårt! Du är snart i mål!

Mina rörförstärkarprojekt har inte lämnat lådorna med hopsamlade komponenter.
Måste hetsa mig med att ställa fram Chassiet till 2A3 SE förstärkaren på frukostbordet, så jag ser den varje morgon. Röja vid pelarborren och börja skissa på var rörhållare och transformatorer skall placeras......

Med vänlig hälsning, highfive
soundbrigade Posted - 2020/01/30 : 12:09:06
Chassit jag beställde är för stort .... det är 250 mm brett, inte 200 mm. Det blir ju mer plats men kanske onödigt stort.
Jag får mer plats och mer jobb .

Under tiden, för nu har jag ett barndop att besöka och en hjärtkoll nästa vecka och värdefull tid försvinner, ska jag titta lite på en annan maskin som legat alldeles för länge, en 6L6-PP.
Den är "i princip klar". Efter en del tidiga funderingar kring ingångs/fasdelarsteg skulle jag köra med en variant med en långbent fasdelare som har en LM317 som strömgenerator/sänkare. Supersimpelt!
Sedan när jag försökte få snubben på elektronikforumet förstå lite att man gott kan använda Ua/Ia-digram för att designa förstärkarsteg och kolla Klausmobiles sida där 12AX7 sågas längs fotsulorna med en mening, studerade jag 6F12P, en triod/pentod och blev ju sååååå sugen. Tänk om vi skulle köra på den.

Jag får väl löda de 6-7 sladdar som fattas i LM317-varianten och se hur det funkar och sedan har jag just grävt fram ett par 6F12P (av den o-mikrofoniska typen) i händelse att ...(Det står ECF80/6F1P, men jag förstår det som att 6F12P ska passa lika bra)


Sen om jag får tummen ur (på måndag) kan jag åka till jobbet och göra massa hål med jobbets stabila pelarborr och slutligen bygga den där förbaskade Luxmannen..
soundbrigade Posted - 2020/01/25 : 11:13:00
Mycket mer än pengar sparas här. Beställde chassi och "rätt" elektrolyter från TubeTown i TISDAGS. Igår hämtade jag varorna på Postens företagscenter i Trollhättan. Ur led är tiden, men jag sparade lite på den med.

Jag har förresten tagit fram en ny layout där rören är mer spejsade. Första försöket placerade rör 50mm (C-C) från varandra, nu har jag fått dem 70mm isär. Jämför med ett kit (PCB) jag har knåpat med där rören (EL34) sitter 55mm från varandra (C-C).

Så ett delikat problem som inte är ett problem per se, av någon besynnerlig orsak har jag fått hem en låda med måtten 400x250 och inte 400x200, vilket jag fick för mig att jag beställde. Det betyder mer plats och ... mer plats.
abbot Posted - 2020/01/21 : 23:59:30
Du ser hur mycket penningar du sparar in när du bygger klart själv. Alla de slantarna kan du köpa något kul för.

(Det är väldigt fånigt när de skriver i reklamen att man tjänar pengar på att köpa billigare. Vore det sant skulle man kunna försörja sig på att köpa. Skulle man behöva skatta för de pengarna månntro?).
soundbrigade Posted - 2020/01/21 : 22:55:21
Vän av ordningen påpekade att mina rör sitter för tätt och det verkar ju rimligt att det är så. Rören är visserligen inga sylfider men några biffiga KT120 är de då rakt inte, Men varför chansa?!

Nej fan, nu skiter vi det här. Jag ropar in en billig och FÄRDIGBYGGD maskin på eBöjen. DEN HÄR bör man väl ha råd med :badgrin: .

I ett annat läge hade jag övervägt att köpa en färdig, men nu känns det lätt hopplöst och jag löser bekymret genom att köpa ett nytt chassi, lägga en himla massa energi på att designa det rätt. De två dubbelkondingarna i nätdelen är också beställda och allt kommer från Tüskland, så har jag tur har jag plåtlådan här innan jag drar till USA.

Jag har, för att prata design, fipplat lite i Illustrator och noterade att när jag använt originalchassits ovansida som referens har jag nog lurats av perspektiven. När jag måttar efter undersidan blir det lita annorlunda. Sedan mäter jag noga så jag får rimliga avstånd mellan rören.

Jaja, så ä' 'att ...
soundbrigade Posted - 2020/01/21 : 09:33:05
Jag hade nån sån där stor uppblåsbar sak i min barndom. Tror det var en australiensk dvärggiraff (även kallad känguru). Botten var fylld med sand, och så boxade man på den där tills man blev trött.

Jag bifogar en bild från just Australien, dvs undersidan ...
(Någonstans i någon av lådorna i källaren ligger de felande skruvarna till trafarna)
abbot Posted - 2020/01/20 : 23:36:48
Du är som en sådan där docka med halvsfärisk botten; du tar emot smällen och reser dig omedelbart, till allas förvåning och glädje.
Yes!
peterh Posted - 2020/01/20 : 21:41:10
Ach, det är inte så farligt :
1/ ställ utgångstrfona upp i bakkant
2/ bygg bägge sidorna på en plåt vardera, plåten skall gå att lägga på chassiet
3/ såga/klipp/nibbla/whatever bort ett stort hål på varje sida så att du kan montera dina
plåtar över hålet. Kanske rent av bygga merparten av stegen innan då monterar plåten.

4/ koppla in, slå på strömmen och lägg på en bra skiva
soundbrigade Posted - 2020/01/20 : 19:02:35
En bild också ...

soundbrigade Posted - 2020/01/20 : 18:56:16
DJÄVLAR!!!!! Jag borde "sett det komma". PeterH noterade att rören sitter för tätt.

Jag är ganska benägen att starta på ny kula, om jag bara får tag i ett chassi. Edgdar Audio, som säljer Hammond i Sverige (egentligen förmedlar han via Bejoken) har blivit lite trixig på sistone så jag kanske tar hem från Tyskland.

Hittar min layout till Illustrator och kan göra om den.

Den stora grejen är ju rören; att jag har nio (eller troligen åtta fungerande) rör är ju det speciella. Även om ett gäng KT88 eller 6L6 eller rentav EL34 (för att inte tala om GU50) skulle ge samma resultat är ju de lite udda rören som är det fina i kråksången.

Och när jag tittar på min ritning och jämför med plåtbiten jag har monterat ser jag att jag kan frångå en del av originaldesignen från Luxman, dvs hur kontakter och slikt sitter på bakstycket.


Ett stort steg för mänskligheten men två dj****a bakslag för Ljudbrigaden.
soundbrigade Posted - 2020/01/19 : 10:36:38
De har tydligen varit till en sådan här: https://audio-database.com/LUXMANALPINE-LUXMAN/amp/mq-360-e.html,
http://www.thevintageknob.org/LUXMAN/MQ360/MQ360.html

Har du inte nättrafon kan jag berätta att min nättrafo köpte jag hos www.roehrentechnik.de.
Tomas J Posted - 2020/01/19 : 08:43:57
Kul Magnus!
Du inspirerar mig att börja googla efter scheman till mina MQ-360 utgångstrafos....
Det är ingen som råkar sitta på ett läsbart?
highfive Posted - 2020/01/19 : 00:40:59
Snyggt byggt soundbrigade!

Med vänlig hälsning, highfive
soundbrigade Posted - 2020/01/18 : 20:59:05
Lite bilder så här på aftonen. Jag har borrat och brotchat (brottat) upp alla hål, har kört lite torrsim, slitit loss skyddsplasten och är beredd att gå igång på allvarligaste allvar.

Bakstycket är kraftigt inspirerat av originalet. Dock har nätströmbrytaren flyttats från frontpanel till bakpanel.

Feedbackswitchen får väl bli en muteknapp. Jag har tänkt lite fel där ...

Jag har också handgripligen fått fila lite på kragarna eftersom hålen för rören sitter för tätt. Inget proffsjobb där inte.

Eftersom plåten i chassit är tunn och en hel del av den har klippts bort för att göra rum för trafarna tillåter jag mig att lägga en lite kraftigare alu-vinkel som tar upp lite belastning.Kan jag nu låta bli att stoppa in tummen i hålet dit solen inte når kanske det blir mer än torrsim. Nån Rolls Royce Silvertriode är det väl inte, men ... tja. Det kan väl inte bli bättre än så här (eller snyggare).

soundbrigade Posted - 2019/11/09 : 23:56:51
(Jag noterade när jag började gräva i bygget att det fanns en integrerad Luxmanstärkare med slutsteget med 50CA10 och ett ganska trivialt försteg - ECC83/12AX7 är ju inget lyxrör precis. Jag kunde ju satsat på den om jag vetat ....
https://www.hifiengine.com/manual_library/luxman/sq-38fd.shtml" target="_blank"> https://www.hifiengine.com/manual_library/luxman/sq-38fd.shtml
soundbrigade Posted - 2019/11/03 : 23:07:10
Inga överord nu H5! Jag tänker genast på anekdoten om 15-åringen som hamnade inför tinget anklagad för våldtäkt. Den tar vi en annan gång.

Ska nämnas att jag har en låda kondingar till nätdelen och Mats rör.
highfive Posted - 2019/11/03 : 05:48:12
Nu till verkligheten med stor respekt för Soundbrigades kunnande både vad gäller elektronik och mekanik.

-Luxman har tillverkat några av de mest välljudande rörförstärkarna.
Skall bli spännande att lyssna på denna klon!!!

quote:
Läste manualen på flyget över hit till Chi och noterade en del obehagligheter som visst behov av distortionsmätare.
Men vi löser det.


Jag har en Nakamichi T100, som kan mäta THD, kommer gärna upp till dig med den, när det skall trimmas!
Med vänlig hälsning, Björn / highfive
soundbrigade Posted - 2019/11/03 : 01:00:52
Vi ska inte sälja björnen innan rönnbären har mognat, eller vad man nu säger. Det här började som en fix ide för massa år sedan då slutrören INTE kostade tusenlappen styck. Tanken var nog mer att klona en klassisk maskin, vilken inte direkt var i den allmänna #8221;klonfåran#8221; (läs Dynaco).
Läste manualen på flyget över hit till Chi och noterade en del obehagligheter som visst behov av distortionsmätare.
Men vi löser det.
highfive Posted - 2019/11/02 : 08:27:07
quote:
Passa dig Björn, han är nog ute efter brallorna också. Det är därför han är så noga och tar god tid på sig.

Hoppas jag får ha kallingarna kvar. Det handlar ju om god ljudåtergivning, inte nudism.

Med vänlig hälsning, highfive
abbot Posted - 2019/11/01 : 22:55:10
Passa dig Björn, han är nog ute efter brallorna också. Det är därför han är så noga och tar god tid på sig.
highfive Posted - 2019/11/01 : 12:25:04
Hej Magnus

Härligt att bygginspirationen sprudlar!
Din Luxman MQ68-klon kommer att spela skjortan av alla oss som försöker bygga något eget.Med vänlig hälsning, Björn
soundbrigade Posted - 2019/11/01 : 08:12:38
Det kanske blir styvare när trafarna är bultade. Jag kan säkert hitta något lagom stadigt på jobbet annars.
Bubbel Posted - 2019/10/31 : 21:09:58
quote:
Hitta att sätt staga upp lådan eftersom de stora hålen och tyngden av trafar och skit får plåten att svikta.


Jag brukar använda L profiler som skruvas eller limmas på undersidan kan bli rejält styvt. Kolla med olika bygghandel tex hornbach.
soundbrigade Posted - 2019/10/31 : 13:34:13
quote:
Magnus on a slow boat to China.

Ett allvarligt menat förslag på hög teknisk nivå; ingen blå diod. Grön, röd, orange, vadsomhelst annat duger men med en blå kommer det att låta för jävligt!

Slow boat, kan ju stämma. När jag rotade i källaren hittade jag det nästan färdigbyggda chassit till en 2A3-SE. Undrar när jag började bygga på den????

Oroa sig icke, här blir det inget blått, inte ens Edcors blå trafar utan här spelas Brasse Brännströms grå-grå-grå-grå. Jag har två tankar, antingen en fin neonlampa eller, om jag hittar, min vippströmbrytare med en neonlampa längst ut i toppen.

Här är förresten manualen till MQ68:an: Service Manual


Här är en bild på den fina flippedippströmbrytaren:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.16 sekunder. Snitz Forums 2000