HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Magnus bygger klart - BRUM BRUM

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
soundbrigade Posted - 2006/12/21 : 20:54:48
Under veckostädningen förra veckan lyfte jag upp alla mina låddor och chassin på sängen och dammsög några m2 golvyta för första gången på .... väldigt länge.
På bilden nedan är allt sorterat - rätt rör, trafos och övriga komponenter ligger i rätt burk. Nu gäller bara att slutföra dessa projekt som projekterats så länge. Väl medveten om mina brister och de patologiska hinder jag ska övervinna sätter jag inga tidsgränser utan bara hoppas att maximalt blir färdigställt tills vårens stora DIY-blast går av stapeln. Någonstans fanns det en tråd med lista på folks "att-göra", men hittar den inte utan ska försöka presentera mina med- och motgångar på en egen tråd. Borde kanske lagt på "Medlemmarnas system", men det här är DIY!

På bilden övre raden, vänster till höger: 829SE (stora röda röraskarna), I dosimeterlådan en darling (1626SE) - färdig, Den svarta lådan med vita socklar 832PP, Den blå EC52/GU50 - inte mycket kvar att göra på den - nätswitch.
Nästa rad - mina hålsågar, mina 6550SE-monoblock (klara sedan ett par år!!!),
Första raden - blandat "skrot", 6AQ5PP, 2A3SE och sist en Stealth, 12A6PP - ochså så gott som klar. Två hål ska borras för nätaggregatet.Hade preppat en bild med tydliga markeringar vad som var var men den har någon ätit upp.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
soundbrigade Posted - 2019/10/14 : 21:43:09
Jag skeppade iväg några bilder på det jag hoppas ska vara mitt draglok vid triodträffen i TRID-träfftråden.

Här är lite fler bilder. Det känns egentligen mer angeläget att bygga klart något av alla tretusenfemhundrasjuttiofjorton projekt nedpackade i bananlådorna i källaren, men inspirerad av ElTimpas bygge på SEF var jag bara tvungen ...

Så här är bilder och slikt:

Schemat


Ingående delar. Lådan från H&M Home (H&M har lådor perfekta för sådana här projekt och de är ganska billiga.)


Några hål borrade.
Mitt favoritlim. Sitter som berget och är lagom segt.


DC/DC-omvandlaren justerad.


Det är känt att blått ljus snabbar upp elektroner och därmed minskar distortionen.


Egentligen inte så mycket kvar att göra men men ...
soundbrigade Posted - 2019/08/28 : 11:10:38
Hustrun är hemma på en kort sejour och då ligger det mesta byggande nere. Mesta byggande är mina syntmoduler och lite trix för att få igång en färdigbyggd synt och ta fram en mönsterkortslayout till en Moog-synt.

DOCK, väldigt inspirerad av ett skönt bygge på Elektronikforumet har jag tagit hem två DC/DC-omvandlare, 8-32V till 45-390V. för att testa till något snarlikt där jag gärna kastar in ett par Subminrör - 5902. Jag har så jag kan köra SE eller PP eller både ock (trafar och rör finns). Eller 6AQ5/6N1P ...
Min tanke var att mata med ett 12V batteri och förhoppningsvis kunna släpa med mig till Triodträffen senare i höst.

soundbrigade Posted - 2019/05/22 : 16:10:20
Mina rörprojekt hamnar bara längre och längre ner i källaren, bildligt och bokstavligt.
Beställde häromdagen kort och PIC till resp kvantiserare och arpeggiator.
Hade jag tänkt på det innan jag körde till Skövde igår kunde jag tagit med en låda rör, vilka jag aldrig kommer att använda (vad jag vet) om jag nu inte får ett otroligt STC-ryck. Jag har ju några 2,5/3,5/5K SE-trafar och lagom bra rör och i "onödiga" lådan finns ett gäng småsignalpentoder lämpliga att nyttja till STC-kopplingarnas strömgeneratorer.

Mina tvåvägare ligger och väntar på en skruvmejsel och lite lim att fästa upp delningsfiltren med.
ztenlund Posted - 2019/05/19 : 14:45:24
Nixierör väcker ett viss habegär...
henrickpettersson Posted - 2019/05/18 : 15:10:41
ahh...en sådan där har man varit lite sugen på att bygga själv
soundbrigade Posted - 2019/05/17 : 22:23:54
Och det är RÖR på väg in.

Det är ju lite roligt att samma teknik som användes till VFD-displejer (var det tårta-på-tårta?) används till (förstärkar)rör, läs Korg Nutube.
Om man kan använda Nixierör till audioförstärkare vete hundan, men jag har sex nixierör på väg in. Och ett mönsterkort att montera dem på, och ett trächassi att montera det hela i.
Äldste garbben har bett mig löda ihop en nixieklocka och vi bestämde oss för en från Kama-Labs. Man kan styra lite lysdioder så de lyser i olika färger (inte blott blått).
Anar snabb transport och 10 dagar i tullen.

Inom parentes, firman har fått höga poäng i ett nixieforum.

soundbrigade Posted - 2019/05/16 : 22:54:28
Jag tillägger att jag hittade TRE novalsocklar för mönsterkortmontage men på en av bilderna ovan ses TRE oktalsocklar och det var exakt det antal jag hade så jag fuskade till de svarta socklarna på bilden ovan, vek ut lödtabbarna och lödde ner dem på kortet. Jag hoppas att de sitter hårt nog. Att få rören är nog inte problem men det skulle kanske kunna bli bekymmer vid urtagning av desamma. VI CHANSAR!!!!
soundbrigade Posted - 2019/05/16 : 13:57:48
Det var bra uttryckt.

Vi är väl några som har våra perioder då vi orkar utföra jobb, och så länge inte SI-krigare står med dragna AK47-or eller Alabamas ärkedomstol utfärdar en fatwa som förbjuder avbrott av projekt, får man kämpa med sig själv så gott det går.
Det kommer ju dagar när man är full av serotonin och myrsyra och orkar köra några veckor.
abbot Posted - 2019/05/16 : 13:54:20
När man bygger ska man ju ha en hand i fickan för att inte bli stekt. Om man med den andra handen tar sig i kragen kan ju intet bli uträttat. Bara en tanke, Helge...
soundbrigade Posted - 2019/05/16 : 12:12:49
PS. Jag ska se om jag kan se vilka bilder som försvann i utrensningen och försöka återställa.
soundbrigade Posted - 2019/05/16 : 12:03:46
Noterar att mina yviga yxhygg har rensat bort massa bilder från mina trådar. I ett försök att bringa ordning i saker och ting på mina diskar har jag gått hårt fram för att rensa ut dublettfiler vilket spridit sig ut till min sajt, varifrån jag länkat in bilderna.

Nu ska det sägas att jag har flyttat in i ny lägenhet och på andra ställen har jag gnällt över hur liten den är. Mina STORA Sonido-lådor får nästan plats men mina små horn får nog söka sig en ny husse/matte.

Alla förstärkarprojekt (oavslutade) ligger i olika banankartonger i källaren och jag har lovat mig att bringa ordning här på tredje våningen INNAN jag tar itu med gamla projekt ... nästan lovat.

En del saker har inte hamnat i källaren. De flesta av mina syntprojekt finns i lägenheten och det är dessa som får full (nästan) uppmärksamhet nu. Eftersom de här grunkorna också är av ljudisk karaktär kan de få en kort beskrivning här. Om man inom audiovärlden vill ha så odistorderat ljud som möjligt (eller, vilket ofta är fallet bland Hi-End-folk, så mycket intermodulation och klirr det bara går) gäller delvis det motsatta bland synt-folk; en synt ska ha en viss karaktär varför gamla sunkiga OPAmpar som 741 eller VCA-kretsar som CA3080 är helt acceptabla.

Det större projektet är en 32-stegs sekvenser. Kankopplas till en 2X16-stegs också. Panelen skar en kille på EF upp och lådan har jag snickrat ihop. DEn ska putsas och få en lite grönaktig bets.
Jag har ett gäng styrkort till den och förväntar mig att PostNord levererar en påse komponenter till sekvensern idag.

Vad gör en sekvenser?
Kort: den "skannar av" 32 potentiometrar, en efter en och skickar ut spänningen från dessa i en sekvens en puls för varje steg. Spänningen styr en oscillator i synten och pulsen triggar olika enveloppgeneratorer för att justera klangen.Jag måste ju ha något att skicka in min styrspänning i, så jag har två (tre) DIY-syntar. På bilden ses en udda sak till vänster; en komplett synt byggd på SN76477, en ljudkrets från TV-spelens guldera. Där finns också Ray Wilsons (MFOS) enkla SoundLab, egentligen en ljudgrunka, vilken kanske inte direkt var avsedd att ses som en RIKTIG synt.
Slutligen syns till höger ett gäng skumma moduler som också har en del att göra med att skapa egna melodier.
Soundlab-synten håller på att få en panel som tillsammans med småmodulerna ska sättas i ett eget konstruerat rack (19" x 7"). Det kommer säkert fler kul saker som nån gång ska byggas, så det kan bli ett stort rack till slut ... kanske.Jag har ytterligen komplett synt, också i slutfasen. Den bygger på SoundLab men är större och betydligt mer anpassad efter gängse syntnormer.

I högarna finns enkla ljudmojänger (för barnen), några gitarrmoduler, bland annat en eko-modul. Hur kul som helst!

Jag håller på att sakta sakta sakta planera för att göra något vettigt av Pribojen. Den modifierades för cirka 25 år sedan, från 50W tetrod-PP klass (A)B till 12W pseudo-triode klass A.
Transformatorerna är mer än biffiga (säkert goda för en bit över 70W) varför 12V känns bortslösat. Dessutom är originalrören av ganska usel kvalitet - opålitliga.
Så jag har köpt ett förstärkarkort för en standard PP-förstärkare med EL34 och har det snart färdigt. Missar jämt att beställa de sista kondingarna från Electrokit ( ), men jag får jobba med att stöka till förstärkarchassit så kortet får plats.
Troligen kör jag med 6L6 eftersom jag har ett otal sådana. Det får bli mitt ljudbidrag den här gången.Om nu någon tycker att det bara är att ta sig i kragen och bygga klart, kan jag fundera över om samma resonemang funkar på folk med schizofreni: rösterna du hör är inte riktiga så sluta lyssna på dem och var normal för fan ...
soundbrigade Posted - 2019/02/01 : 17:50:45
Jag hade några Nu-rör över och ett hamnade i en distpedal till elgitarr (inte riktigt färdigt och ett ville jag ha i Milletts hörlursförstärkare så jag beställe mönsterkortet och alla komponenter från Mouser enligt BOM. Häromdagen kom Muserordern och snabbt som en rostad polarräv lödde jag ihop allt. Fattas (egentligen inte men är mitt uppe i att packa allt inför en flytt) en väggvårta på 24V och så höll jag en adapterkontakt 6,3-3,5mm i min hand helt nyligen ...

Så här ser det hela ut färdigmonterat.Jag blev lite knasig när jag öppnade lådan från Mouser för plastburken som allt skulle monteras i såg lite låg ut, men locket ska ju inte på!
soundbrigade Posted - 2018/09/05 : 20:50:55
Kruxet är ju att man vill ju kunna se röret. Och Millett har ju satt röret mitt i, så det finns liksom inte mycket att göra.

Stomboxkortet jag beställt har ett separat kort för röret så man kan ju trixa till det på något sätt:
https://www.pedalpcb.com/product/nudrive/
peterh Posted - 2018/09/05 : 20:31:18
Cool !!
soundbrigade Posted - 2018/09/05 : 13:37:56
Det är ju skit att forumet är så trekantigt och att man inte kan ladda upp bilder direkt. Jag har i alla fall snott ihop förförstärkaren rent mekaniskt men har lite lödning kvar.

Jag stoppar min förförstärkare i en liten fin trälåda från HM Home, bultar fastar allt på ett "lock" av plexiglas. Lådan täcker jag nog på insidan med hushållsfolie (aluminium).
Jag har borrat (usch!) och lackat plexin men lämnat (avsiktligt) ett oregelbundet fönster åt röret.
Ska bara värma lödkolven.
MINUS: kommer nu inte åt skruvplintarna eller justerpotarna för bias. Fast jag kan ju löda på undersidan och kanske tom flytta potarna till undersidan av kortet med.

Jag har ju två rör kvar varav det ena ska hamna i Milletts hörlursförstärkare. Kortet kom för en månad sedan men av någon orsakar vänatr jag redan 1 1/2 månad på komponenterna från Mouser. Det andra röret hamnar i en gitarrpedal till vilken jag fått hem komponenterna (Electrokit) medan kortet har hamnat i PostNords odrägligt lååååååååångsammmmmmmmmmmmmmmmmmma hantering.

Bilder:

soundbrigade Posted - 2018/07/21 : 23:31:48
Men man kommer till ett läge där man liksom inte känner av ångesten längre ...

Jag har ju två rör till, och de kostar ju runt 400:-/styck, så något måste jag göra med dem. Tittar på Milletts hörlursförstärkare.
Bubbel Posted - 2018/07/21 : 22:54:19
Coolt, jag har suttit och tittat många gånger dreglandes på Nutube bufferten men fått ge mig för att jag har för många projekt och vill inte lägga ett till samlingen, man får nästan ångest för att de inte blir färdiga.


A
soundbrigade Posted - 2018/07/21 : 11:24:07
Och bygger nytt, eller ska vi säga testar nytt.
Inspirerad och med en slant extra på konton beställde jag Peter Milletts Nutube-buffert. Drabbades av mackel med en gång eftersom den 3V3-regulator jag beställt hade sina tre pinnar konfigurerade på helt annat sätt än vad som brukligt är. Ett motstånd på 40 Ohm visade sig vara 1000 gånger större, hur det nu gick till.
Med rätt regulator (vilken dessutom blev kallödd) och utbytt motstånd funkar det men jag måste ställa bias eller dra ner på förstärkningen (potentiometer) för det skorrar.
Sedan är det läcker att det blå ljuset blinkar i takt med musiken.Nu måste jag hitta på något kul med de två extra rör jag beställde då jag trodde jag kört sönder det första.
soundbrigade Posted - 2018/03/23 : 19:49:44
Mest glad att Älsklingen gick igång och låter så förbannat bra. Skrev jag något om att det är ett rent SET-steg -Single End Triode - ÄKTA trioder.
highfive Posted - 2018/03/23 : 17:53:34
Härliga bilder Magnus!

Med vänlig hälsning, highfive
soundbrigade Posted - 2018/03/23 : 10:29:55
Ett, för inte så länge sedan påbörjat projekt blev visserligen klart men här är det en hel massa avlusning som ska till. Det är en enkel PP-stärkare med 6V6. Ofta benämnd som ett Dynaco-projekt men den hamnade nog bara i några transformatorpapper där en del trafar också gick till Dynacos förstärkare.
Ingen supermaskin men lite kul. DOCK var det en himla skillnad på designen av Darlingkortet och den här.
Sedan har jag lött ihop delningsfiltren och smältlimmat dem på plats (orange smältlim låter bättre än vanligt vitt/transparent). Ska bara limma och skruva halvkloten mot plyfaskivar som måste ha lite puts. Ska kunna hängas på vägg eller stå på ett bord. För det senare gör jag väl en enkel ställning.
Jag har provspelat men har jag lyssnat på det himmelska ljudet från mina horn låter där här Vanerburgska halvkloten tunt.

soundbrigade Posted - 2018/03/23 : 10:20:40
Sedan någon på HF hittat de små trevliga 3W-förstärkarna i frimärksformat, har det blivit några sådana. Men jag upptäckte förstärkare med lite högre effekt men som inte var så mycket större än så (kanske 4 frimärken).
Den här besten å 2x25W kom till för att kunna driva mina o-ortodoxa högtalare. Lådan är min ärkefavorit - EUROBOX från Reichelt. Drivs med ett gammalt nätaggregat till en laptop.

soundbrigade Posted - 2018/03/23 : 10:06:38
Ett och anat ramlar och HAR ramlat på plats.

Min första Darling som faktiskt tuggar och går. Byggd på kort från Diytube.com (tyvärr är försäljningen nedlagd). Rören - 1626 - klämmer ur sig hisnande 0.75W (låter mer än 3/4W).

Både låda och plåt är liute skamfilade, men så har de varit med ett tag.
soundbrigade Posted - 2017/04/10 : 20:28:44
Sådärm fått liv i TDA7492P, klassD-dtärkaren på 2x25WW. Matar med 25W via mina gamla B&O bokhyllehögtalare. Låter väl OK. Om det inte låter OK kan det bero på att jag matar med ett labaggregat som också bygger på switchteknik. Får prova med ett par blyceller när jag fått hem en DC--kontakt.

soundbrigade Posted - 2017/02/11 : 12:29:27
De låter oförskämt bra. Om man tänker på något ljudiskt "paket" för 500 spänn - vad som helst och så jämför man med en 2-kronors kinaförstärkare ... Men va fan!!?? Hur är detta möjligt??!!
Typ så.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.17 sekunder. Snitz Forums 2000