Bygga något med rör ecl82. Printed from: HiFiForum.nu Topic: Topic author: Schack
Subject: Bygga något med rör ecl82. Hej!
Replies:
Reply author: pix ECL82 är en triod+pentod
Reply author: Bardis Jag byggde en budgetmodell med PCL82 röret.
Reply author: pix Jag är osäker på skillnaden mellan ECL82 och PCL82
Reply author: Bardis Det är spänningen på glödmatningen som skiljer.
Reply author: elektronror Har du kollat så att det inte är 800 ohms utgång på transformatorerna?
Reply author: Bardis Max uteffekt med det röret är 3,5W pentodkopplat och 200V 35mA med säkert 10%THD.
Reply author: soundbrigade Jag skulle vilja föreslå något lite mer udda - en Super Triod Connected historia. Tanken är att man använder en triod som spänningsåterkopplare, en pentod som ingångssteg/strömgenerator och en pentod (eller vilket annat effektelement som heslt) att driva utgången.
Reply author: Bernt Jansson OJ Maagnus, det där var en intressant förstärkare. Nästan så man blir byggsugen...
Reply author: soundbrigade Om jag förstår det hela rätt ger återkopplingen triodkaraktäristik åt utgångslementet oavsett om det är en vanlig 2N3055, FET eller gainclone-chip.
Reply author: pix När STC presenterades för ca 10-15 år sedan diskuterades den flitigt med en anda av mystik kring sig
Reply author: Lord ECL82 . byggde nog min första "hifi" förstärkare med dessa , tror jag utgick från denna http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/ecl82_1.htm men ändrade typ allt :) Nätdelen blev helt annorlunda...
Reply author: Erik Andersson För att återgå till den aktuella DUX radion. Den innehåller ett G3B chassie tillverkad på Nefa i Norrköping när det begav sig (c:a 1960).
Reply author: Rolf Zetterberg Jag har aldrig råkat ut för en dålig diod,men däremot sett dåliga rörhållare,usla rattar osv.
Reply author: Erik Andersson Den där dioden var ett standardfel i början på 1960 talet. Att köra en småsignaldiod som likriktare var mindre lämpligt.
Reply author: Schack Hej!
Reply author: Rolf Zetterberg När jag skrev att jag aldrig råkat ut för en trasig diod,så var det MIN personliga erfarenhet.Andra kan ha helt andra erfarenheter.Erik har säkert mer erfarenhet av den här konstruktionen.
Reply author: Erik Andersson Schack: Om rören lyser är det ingen garanti att de är användbara, bara att glöden är hel. Dessutom är det här chassiet späckad med rullblockskondensatorer märke Farad, skräp från början och inte bättre efter alla dessa år. De läcker DC.
Reply author: Rolf Zetterberg ST1 har faktiskt push-pull med 2xEL86 och två ECC83 som fasvändare/preamp/tonkontroll.Selenlikriktare.En OA79 har samma funktion som ovan.800 ohm ut givetvis(se den lilla trafon).Jag har ritat upp delar av förstärkaren,men bl.a tonkontrollen blir för jobbig...
Reply author: Bardis Shack om du kommer förbi Växjö kan vi kolla om det finns något liv kvar i dina rör?
Reply author: Erik Andersson Rolf: Aha! Jag får väl rota mer i pärmarna, det är endast chassierna som avbildas i service dokumentationerna,dvs utan kabinett men jag kollar vidare, kan ta nån tid.
Reply author: soundbrigade Men konstruera något för ECL82 och testa med dina rör. Om det verkar vara något "tjosan-hejsan", köp nya. Radiomuséet tar en hundring styck för nya ECL82.
Reply author: Erik Andersson Det sitter väl ECL 86 i denna maskin. Ett rör speciellt framtaget för audio. ECL 82 däremot användes till lite av varje, bla som vertikal osc/slutsteg i gamla svart-vita tv och naturligvis även i ljuddelen.
Reply author: soundbrigade Det är rätt. Skulle ju skrivit att det rörde sig om ECL86 men tappade bort det i brådrasket.
Reply author: Erik Andersson A 32 är ändå så pass seriös att de kört med autobias (Klass-AB1) visserligen gemensamt katodmotstånd men man kan inte få allt. Att Philips (DUX) körde med fixed bias (Klass-AB2) är för mig en gåta.Det är bara att krångla till det i onödan, och något bättre ljud blir det knappast.
Reply author: Schack Bardis: Tack för det. Har ju inte allt för långt till Växjö
Reply author: pix Det finns ett otal olika standarder för rör-socklar
Reply author: Erik Andersson I stort sett ja, det gäller i ännu högre grad Wimakondensatorer. Dessa kondensatorer fanns i stort sett samtliga radio & TV apparater ända upp en bit på 60 talet. De försedde Radio/TV verkstäderna med massor av jobb, och yrket blomstrade. Så småningom började det användas plastisolerde kondensatorer varvid TV reparatörtena gick en oviss framtid till mötes. Visserligen fanns det rör att byta (PL 519 tex) men det blev inte det samma igen.
Reply author: soundbrigade Schack: Japp. Det finns grovt två standardtyper av rörsocklar: noval till 9-poliga rör (typ ECC81, ECL82, 6N1P m fl) och oktal till 8-poliga rör (typ 6SN7, EL34, KT88 m fl).
Reply author: Erik Andersson Det här de vanligaste i dag förkommande rörhållare. För florerade en mängd olika hållare, Flera av dem omgärdade med en massa fåniga patenträttigheter och tjafs. På 1950 och 1960 var rör en jätte affär. Det satt ju rör i varenda TV på den tiden!
Reply author: soundbrigade Jag har en del mångpoliga rörhållare, vilka alla är klassade som compactron-hållare, men de verkar ha olika många hål.
Reply author: Fuling Jag får intrycket att ECL82 blir lite sågat i början av tråden vilket jag tycker är lite synd. Visst, det finns gott om rör som har bättre specar men mitt första rörbygge baserat på PCL82 och gamla avlänkningstrafos som utgångsjärn är fortfarande i dagligt bruk trots konkurrens från betydligt ädlare rörsorter.
Reply author: Schack Hej allihopa!
Reply author: Erik Andersson Soundbrigade: Det är en hållare som heter Dekal B10 jag är ute och far efter. Passar till tex röret ECL 200. Dessa rör satt i en del TV apparater i slutet på "röreran". Ett hundratal av dessa hållare vore inte fel.
Reply author: pix
quote: Näää Prova på och jag lovar att du lär dig saker inför kommande byggen Ofta blir det så mycket snack, så man ger upp utan att försöka Börja med att starta upp ett förstärkarsteg på en planka. Plocka sedan på bit för bit, så har du snart ett steg Kunskapen du tar till dig är ovärdelig i framtiden när du ev. skall bygga dyrare och mer komplexa kopplingar Just glädjen i att kunna förstå en rör-koppling är otroligt givande i sig /Pix
Reply author: Erik Andersson Jag vet inte om det kan vara av intresse, men jag har en stor Gösta Bäckström förstärkare (mono) som kan avhämtas gratis i Sollentuna. Inte den här veckan, då jag torskat på en jätteförkyllning
Reply author: Oblivion B10B socklar finns det på ebay om man behöver, kasta rör är en hädelse!
Reply author: Erik Andersson Tack för tipset! Jag håller med dig därför jag inte slängt dem. Det finns en firma i Bortre Gulingaland som annonserar B10B hållare. inte billiga men men
Reply author: Oblivion Dessvärre så hittar man knappast billigare idag, fanns ju för 10kr st ink frakt från kina, visserligen så är det inte kvalitetsocklar, men de duger för enkla behov. Billigt om man inte ska ha 100st :)
Reply author: Schack Pix!
Reply author: soundbrigade Jag skulle föreslå ett par små trafar från Edgar Audio (sidan nere just nu men kolla ändå - www.edgaraudio.se). Antingen en 125BSE eller möjligen 125CSE:
Reply author: pix Schack, det är bara att köra igång!
Reply author: Schack Jaha, då är det bara att samla ihop komponenterna, så skall det byggas HiFiForum.nu : http://www.hififorum.nu/forum/ © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters |