Horisontell strömåterkopplad pushpull förstärkare Printed from: HiFiForum.nu Topic: Topic author: Circlomanen
Subject: Horisontell strömåterkopplad pushpull förstärkare Först, ursäkta storleken på bilden, jag försökte göra den mindre men gjorde nog lite fel...
Replies:
Reply author: Circlomanen AHH! Glömde skriva dit att utgången/hötalaranslutningarna är där "minusarna"från nätdelen fäster till katodmotstånden.
Reply author: Circlomanen Är jag en helt ensam circlotron-affektionär här på denna kalla bittra jord??? Ingen mer som gillar cirkulära, horisontella kopplingar???
Reply author: Circlomanen Ser nu att jag glömde att rita in kopplingen till E182CC. Det skall såklart gå ett 1 kohms motstånd från anoden på varje ECC88 halva till respektive galler på E182CC. (så blir det när man är trött)
Reply author: Fuling He has done it AGAIN!!!
Reply author: Bernt Jansson Bygg nu så kommer jag och lyssnar!
Reply author: Tobbe_L Tyvärr är man ju inten expert på rörkopplingar.
Reply author: MatsT Just för OTL-förstärkare är Cirklotronen väldigt intressant, en hel del resonemang om detta finns här:
Reply author: Circlomanen
quote: Det är en enkel konstruktion MEN den är exprimentell så det står härliga till. Lägg märke till att det inte finns många värden på saker å ting, det är för att det får man räkna/mäta/prova sig fram till. Jag skulle kunna skriva dit en hel del, men har ingen aning om resultatet. Har inte byggt mycket med rör, så har ingen känsla för det än. Topologin är väl ett ganska säkert kort, baserad på de ca 10 olika circlotron-förstärkare (prototyper och expriment) jag byggt med transistorer hitills. Sedan kommer nätdelen som i en circlo måste vara TYST!!! Helst reglerad, vilket är dyrt och EXTREMT opraktiskt om man vill bygga allt med rör! Det verkar nog som jag vill avråda dig från att bygga den, men det vill jag inte, bara att det skall finnas en hel del kunskaper och erfarenhet hos den som bygger den,och jag har ingen aning om vad du kan och inte. Jag funderar på att bygga nått liknande med rör och transistorer eller bara depletionmode-trissor, men dom är svåra att få tag på. Det finns som hos alla konstruktioner en hel del för och nackdelar med circlo-förstärkare. Fördelarna enligt min erfarenhet och förståelse, är just enkelhet, symmetri, och en "äkta" (förstå mig rätt) pushpull koppling, utan massa fasdelningar å grejsimojser för att få en pushpull topologi med bara elektronrör. Positronrören är så svåra att få tag på. Dom circlotronförstärkare jag byggt hittils har varit stabila och välljudande, med minimalt antal komponenter i serie mellan förförstärkaren och högtalaren. Dom är totalt tysta vid tomgång och basen är fantastisk på min senaste konstruktion, antagligen mycket pga den stabila väldimensionerade nätdelen med kapacitansmultiplikatorer.
Reply author: Circlomanen
quote: Jag vill inte verka vara den arroganta självsäkra dryga typ jag egentligen är,, men såklart är min MYCKET bättre!! Det är en av dom artiklarna som fick mig att börja exprimentera med circlotron förstärkare för 4 år sedan. Bernt gav mig några papper med OTL förstärkare, bla dom där ovan. (det är Bernts fel alltihop!)
Reply author: MatsT Om det bara är symmetri man är ute efter kan man lika gärna bygga med differentialsteg (med konstanströmkälla) och slippa de dubbla nätdelarna. Fördelen med Cirklotronen verkar snarast vara en möjlighet att driva lågohmigt med låg utgångsimpedans. Väldigt symmetriskt blir det också förstås men det är ett väl konstruerat differentialsteg också.
Reply author: Circlomanen
quote: Väldans massa förluster i en sån konstruktion. Den måste ju gå i klass A vilket inte är helt lämpligt med OTL konstruktioner. Men för transformatorkopplade förstärkare skulle jag nog satsa på nått sånt.Passar bra ihop med Nelson Pass Supersymmetri-återkoppling.
Reply author: JonasV Circlomanen: Jag har också dreglat över genialiteten i Circlotronkonfigurationer på nätet och sett den kritiska regleringen och strömförsörjningen, ville bygga men stöp på min oerfarenhet av RÖR-konstruktioner och kostnaden i vissa fall.
Reply author: Circlomanen
quote: Tack så mycket för dom orden! Dom värmer gott i vårrusket. quote: Jag får försöka skanna in en liten Circlo-tutorial.
Reply author: Tobbe_L Jag har ingen panik. Jag har ett helt hus o renovera innan det blir dax förr dessa byggen. Så du har nog tid att bygga o testa innan det blir dax för mig
Reply author: Circlomanen Här är en solidstate variant av circlokoppling som jag aldrig provat.
Reply author: Circlomanen Å så kommer nästa. Enda riktiga skillnaden mot första är väl bättre strömförmåga för att driva utgångstrioderna. En SRPP krets där istället för induktans. Skulle tro att varken denna eller den första skulle lämna så mycket effekt pga för lite drivförmåga i steget innan slutrören. Måste nog till ett steg till för att driva lite ström in i gallret vid höga effektutag.
Reply author: Circlomanen Här kommer en riktig liten stolthet THE ZENITRON!
Reply author: JonasV Huuga, den såg grymt enkel och genial ut!
Reply author: Bernt Jansson Cirklomanen, var det ZENITRON som du hade med hem till mig och provspelade en gång?
Reply author: Circlomanen Nej, det var det inte. Det var en tvåstegs historia med strömåterkoppling.
Reply author: Bernt Jansson OK. Många kopplingar blir det...
Reply author: Fuling Hmm, PL519, nu börjar det likna nånting! Mer sånt!
Reply author: Circlomanen TIP 141 Darlington!!!!
Reply author: Bernt Jansson Men ibland ritar han in några andra mysko symboler på rörens plats och glömmer HiFiForum.nu : http://www.hififorum.nu/forum/ © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters |