Av: Bengt Dahlberg

Datum: Oktober -04

Plats: Umeå

Inledning

Första gången jag kom i kontakt med en Dahlberg-inspirerad diskant var när Bernt Jansson ville bygga en ny diskant till sina högtalare. Jag fick vara med i konstruktionen av Bernts kantkontaktdon, den delen som skall ge kontakten med aluminiumbanorna på bandet, samt i att mäta upp dem. Utmaningen runt att mäta diskanten fick mig att inse att detta var något speciellt och något helt annat än konventionella dom-diskanter. Så sedan den dagen har banddiskanter varit extra intressant för mig. När Bernt nämnde att Bengt kunde tänka sig att publicera en byggbeskrivning hos oss blev jag eld och lågor!

 

Bengt Dahlberg har huserat på HiFiForum.nu sedan vi började och hans kunskaper inom högtalarkonstruktion och då främst bandhögtalare är det nog ingen som ifrågasätter. Bengts konstruktioner är väl genomtänkta och ofta simulerade innan de ens kommer till prototypstadiet. Fem-beräkningar på de magnetiska fälten är vardag för Bengt...

Denna artikelserien skall handla om den så kallade långa neodymiumdiskanten. Byggbeskrivningen är komplett men kräver gott om förkunskaper varför denna konstruktion inte är att rekommendera för nybörjare. Med de magneterna som Bengt rekommenderar byggs det upp stora magnetkrafter som, om man är oförsiktig, kan få det att sluta illa med ordentligt klämda fingrar eller ännu värre som resultat. Så om du vill följa denna byggbeskrivningen så ta det försiktigt och ha en sund respekt för krafterna involverade.

 

Den här artikeln, första delen i Bengts artikelserie, kommer att handla om att tillverka magnetsystemet. Del 2 tar upp snickerierna och det elektriska systemet. För att en banddiskant skall fungera så behövs ett band också och hur man gör ett sådant kommer Bengt att visa oss i den sista delen, Del 3.

 

Om du blir mer intresserad av Bengts olika projekt så kan du titta in på Bengts egen hemsida, www.dahlbergaudiodesign.se.


HiFiForum.nu

Välkommen!
Jag har byggt ett antal banddiskanter med lite olika form och funktion genom åren. Dom har alla varit ganska snarlika det som Apogee bland annat hade i sina Duettor. Konceptet är egentligen väldigt enkelt och lämpar sig bra för den händige välljuds-älskaren. Just den här artikelserien kommer dock att avhandla konstruktionen av en lite mer avancerad lösning.

Apogee har stått för inspirationen till den här lösningen också. Dom använde en lite speciell uppsättning av magneterna i mellanregistret till sin "Diva". Men där dom använde särskilt formade ferritmagneter har jag valt en lösning med neodymer. 

Det färdiga resultatet utan band.Så här ser dom ut i teorin. De innehåller:
- Stål 22x22mm.
- Magneter, 4st för varje 7cm i längdmått.
- Gummiduk 2mm, mellan magneterna.
- Aluminiumlister 4st, för att hålla magneterna på plats.
- Vinkellister och 2 skruvar per kortsida för att hålla isär det hela
Och sist men inte minst själva bandet i mitten på magnetgapet.

Nu räcker det naturligtvis inte med enbart magneter för att färdigställa diskanterna så jag kör väl en materiallista så här i början.

- Magneter till valfri längd. Det går åt 8 st till varje 7cm diskantpar.
- Formatstål med måtten 22x22mm som skall utgöra polplattor. Detta material säljs i längder om 305cm vilket också kan vara en faktor att ta med i beaktandet av diskanternas längd.
- Kantkontaktdon 4st. Finns hos Elfa och underlättar montering av banden väldigt mycket även om enklare lösningar kan vara nog så bra. Artikelnummer: 43-760-00 
- Aluminiumlister, förslagsvis 1-1,5mm plåt klippt till måtten 27x längden.
- Vinkelprofil av aluminium 25x25x2mm.
- Kabelränna för internkablaget, förslagsvis 12mm kopparrör inklusive vinkelkopplingar.
- Trädetaljer för utanverket. Här är fältet fritt och jag kommer att presentera två tänkbara alternativ.
- Diskantbanden. Banden kommer att behandlas i en separat artikel
- Lite diverse delar som skruv mm.

På verktygssidan vill jag bara säga; man kan aldrig få för många tvingar. Men det kommer nog att framgå av bilderna....

Magneter.

Aluminiumlister, Formatstål och vinkellist.

Elfa's kontaktdon.

Nämnde jag att det behövs många tvingar??

Det första som skall göras är att kapa formatstålet till rätt längd, kapmaskin rekommenderas.  Ta för säkerhets skull några stickprov på magneternas längdmått så att det inte blir fel här. Skjutmått av plast är billiga men fungerar bra nog, dom är även omagnetiska och det är inte alldeles oväsentligt i detta sammanhanget. Om stålen blir en aning korta så är det ingen panik, det går att fixa med mellanlägg. Det är viktigt att sågsnitten är i vinkel och att stålen är lika långa. En bandputs med cirkelskiva är mycket användbar när man skall finputsa längdmåtten och vinklarna.

Därefter så skall aluminiumlisterna kapas till och monteras. Börja med att rengöra och slipa stålet. Slipningen är till för att limmet skall få bättre vidhäftning, så ta och slipa aluminiumlisterna också. Det är inga konstigheter med limningen kom bara ihåg att det är  viktigt att det hålls fast ordentligt under limningen. Det blir så mycket onödigt jobb om det glider och limmas fel.
När limmet har härdat så skall det även skruvas. Skruvarna sätts som en extra säkerhetsåtgärd om ut i fall limmet skulle släppa. Jag använder 3mm försänkta rostfria skruv. Borra med 2,7mm borr genom hela paketet och gänga M3 från bägge sidor, gör även försänkningar. Skruva sedan ihop det.


Ett tips: Att hålla till på rundstavar gör
att man inte riskerar att limma
fast något i bordet...

 

Den sista skruven vid änden ersätts av två stycken som inte sitter längs symmetrilinjen. Detta görs för att ge plats åt att fästa kortsidorna. Kortsidorna kommer att ha sina fästskruvar längs centrumlinjen och därför blir det krock om man sätter den sista säkringsskruven på centrumlinjen. Det blir dessutom kraftigare vilket kanske inte är så dumt eftersom det är i detta området som limningen har störst tendens att släppa.

Limning pågår. Lägg märke till rundstavarna.

Fler tvingar och fler limningar.

Borra rakt igenom paketet. Kom ihåg att ha stöd 
under, annars trycker borren lös den undre listen.

Försänk för M3 skruvarna.

 

Skiss på skruvförband vid änden av Al-listerna, lägg märke till att skruvningen inte är centrerad!

Sida 1 Sida 2 Sida 3

© Bengt Dahlberg & HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved