Text & bild:

Datum:

Plats:

Michael J "rannagarden", Pac,
Calle_jr, Micke Audionet

Oktober 2007

Göteborg, Vedum, Malmö

 

Personliga omdömen, forts.

rannagarden
Reportage-Harry
2006

Vedum
 

Trodde i ett svagt ögonblick att något var trasigt eller fel - de blinkar ju inte? Men efter runda fem minuters väntan så kom där till slut ett litet blink för att visa att de verkade fungera. Det verkar faktiskt som att när de flesta lampor och apparater i huset var avstängda hade NH inte särskilt mycket att jobba med. NH höll sig alltså för det mesta lugn. Jag verkar ha bra el från början! Den speciellt dragna strömlinan till stereon var marginellt tystare än husets ordinarie elnät och den verkade för det mesta bara påverkas av vad som var

Rannagardens system:

Källa: Marantz DV8300, Sony SCD-1
Försteg: Myryad MDP500
Slutsteg: Rotel RB1090
Högtalare: Canton Digital 1.1
Kablage: Purist Audio, SignalCable, Supra
Skiljetrafo: Terminator T0,3
+Div. tweaks.

 

kopplat till denna (apparater kopplade på samma lina som stör varandra med utsläpp). Min isolationstrafo, som självklart också testades, gav jag upp att få nåt blink ur alls, så den verkar fylla ett syfte i den bemärkelsen.

Jag hade ganska svårt att höra någon distinkt skillnad med dem i eller urkopplade. Inte ens under de stunder med svårast nätskräps-attacker (21.30 till ca 22.00 på vardagar) och alla tre inkopplade på strategiska ställen gjorde det något större intryck på ljudet vad jag kunde uppfatta... MEN om det skall sägas något om ljudliga upplevelser, så kan man säga så här: Att om man tänker sig att ljudbilden är som ett motvänt, brett U med vänster och höger närmast och 'mitten' längst bort - detta skapandes illusionen av en scen, rum eller kalla det bara ljudbild - så med NH inkopplad var det som att sticka in näsan lite längre in i ljudbilden. Kanske att U:et blev lite djupare? Men det är vagt beskrivet och jag hade det svårt att plocka entydiga och klara skillnader hemma hos mig. Kanske jag har bra ström eller schysst återgivning? Låter det måhända vara osagt. Men vad som NH som produkt däremot var perfekt till var att avslöja vilka nätnedskräpare man hade i hemmet. Allt som exempelvis har varit sagt om billiga, switchade nätdelar - believe it! Blink, blink, blink... Man blir snabbt manisk i sin jakt på nedskräpare och testar NH i alla möjliga sammanhang, kombinationer och tider på dygnet.

Som kuriosa kan sägas att när jag har haft alla de apparater avstängda som orsakar nedskräpning på nätet enligt NH, då tycker jag också att stereon låter bäst. Men detta alltså innan jag hade förmånen att få testa Noise Harvester, när jag bara låtit öron och sinnen få avgöra. Det kändes som om NH bekräftade mina upplevelser i den bemärkelsen. Svårt att peka på, men nå't att tänka över.
 

   

Pac
Administrator

Göteborg
 

Första gången jag kom i kontakt med PS Audios Noise Harvester var på CES 2007. PS Audio hade riggat upp mätutrustningar i sitt demorum för att påvisa hur förträffliga deras produkter var. Det var roligt att stå där och kolla på oscilloskopen när man kopplade i och ur den lilla Noise Harvester adaptern. Man kunde tydligt se att störningarna på nätet minskade. Det som förbryllade mig när jag stod där och kopplade var hur detta skulle kunna påverka ljudet ur min anläggning?

Det var med spänning som jag väntade på paketet med de tre små apparaterna. Nu skulle jag få svar på frågan som malde runt i huvudet på CES.

Pacs system:

Akustik: DIY tubetraps

Drivverk: Audiomeca J4
Tonarm:
SME V 
Pickup:
Lyra Titan i
Tonarmskabel:
DIY

RIAA: Vitus Audio

Försteg: Gondul M

CDspelare: Gondul M

Förstärkare: Balanced Audio Technology VK150SE 
Högtalare:
Magnepan 3.6R
Signalkablar:
DIY
Högtalarkablar:
DIY
Nätkablar:
Jorma 2.5
Skiljetrafo:
2x500VA

 

 

När de väl anlände slet jag upp paketen och kopplade dem i vägguttagen direkt. Jag blev stående med ett fånigt uttryck i ansiktet, de blinkade ju inte!
 


Jag läste den knapphändiga informationen som var medskickad och efter en del funderande kom jag fram till att de inte blinkade eftersom det inte var några störningar på nätet just då. Precis när jag kommit på förklaringen började alla tre blinka samtidigt som av ett trollslag. De blinkade takten som om det vore discoljus på värsta nattklubben.

Med Noise Harvester har jag lärt mig något nytt. Jag har alltid tänkt på nätspänningen och nätstörningar som konstanta, att de alltid fanns där. Så är det naturligtvis inte. Störningar på nätet ligger inte alls på konstant. De kommer och går. Jag förde anteckningar i några dagar och kom fram till att det fanns ett mönster i när de blinkade och inte hemma hos mig. De blinkade inte på kvällen efter klockan 23.00 eller på morgonen innan klockan 07.00. I övrigt blinkade de sporadiskt med olika frekvens beroende på klockslag. De blinkade mest mellan klockan 07.00 och någon timme framåt på vardagar samt tidigt på kvällen. Det lustiga är att jag alltid tyckt att lyssning in på småtimmarna gett bäst ljud. Nu har jag fått en av förklaringarna till det fenomenet. Mönstren jag hittade matchade mina lyssningsuppleveser snudd på perfekt. På småtimmarna verkar det som om det är minst störningar på nätet där jag bor. Då var samtliga tre Noise Harvesters släckta eller blinkade mycket sporadiskt.

Att försöka bilda sig en uppfattning om en produkt som är beroende av externa faktorer, sådant som man inte har kontroll över, är svårt. Så för att ge det en rimlig chans att bli rätt tog jag god tid på mig och gjorde många lyssningssessionerna när Noise Harvester blinkade. Eftersom Noise Harvester aldrig blinkade då jag anslöt dem på de störskyddstransformatorer som matar min lågnivåelektronik så anslöt jag dem till samma fas som mina slutsteg går på.

När jag väl hittat placeringen och tiderna när jag kunde lita på att de jobbade var det dags att svara på frågan från CES; Påverkar de ljudet ur min anläggning? Noise Harvester är en produkt som är som klippt och skuren för att utföra någon typ av blindtestningsmetodik. Tyvärr var tiden för knapp för att jag skulle hinna arrangera det med mina kompisar så jag får gå på den öppna lyssningen jag gjorde.

Jag använde alla möjliga skivor; Kari Bremnes Svarta Björn, Göteborgs Bachensemble, med flera. Efter ett tag tog jag fram en gammal favorit som brukar göra det enkelt att konstatera skillnader. Roger Waters Amused to Death är en fantastisk skiva som är inspelad med Q-sound. Q-sound är ett sätt att förstärka och "leka" med ljudbilden. Det passade perfekt för att söka skillnaderna med och utan Noise Harvester. Efter många lyssningstimmar började jag förnimma att det faktiskt är skillnader med och utan Noise Harvester. Jo, faktiskt, förnimma är så jag upplever det. I början var det svårt att sätta fingrarna på skillnaden men när jag väl konstaterat att ljudbilden växte i sidled och blev skarpare så var det ganska enkelt att plocka det. Hundarna som skäller i början på Amused to Death flyttade ytterligare en liten bit ut i grannens trädgård när Noise Harvester var inkopplad och gubben som berättar om sina krigsupplevelser blir ytterligare lite tydligare och hans berättelse ännu kusligare. Noise Harvester har en förmåga att "växa fast i sinnet". När jag först lyssnade med dem upplevde jag ingen skillnad men när jag väl skickat dem vidare så infann sig den där känslan att det inte var lika roligt att lyssna längre. Det enda negativa jag har att säga om dem är att även om signalen blinkar blå skall betyda att allt är som det skall enligt Adolphson och Falk så är den blinkande blå lampan irriterande. Jag åtgärdade problemet genom att handfast sätta tejpbitar över lysdioderna. "Signalen blinkar blå - då är allt som det skall". Jodå, ljudmässigt stämmer det.

 


Slutkommentar

Att utföra denna lyssning har varit en lärorik och rolig upplevelse för oss. Speciellt eftersom vi i praktiken har fyra olika resultat. Ett par snuddar vid varandra, andra inte. Att vi får olika resultat kan bero på många olika faktorer; vi har totalt olika apparatparker och därmed olika tekniska lösningar som reagerar olika på det skördetröskorna gör, vi bor på fyra olika platser i Sverige med helt olika nät, eller så är det bara så att vi inte kan höra ordentligt. :-) Alla gissningar och teorier är lika goda som våra.

Inte desto mindre var det roligt att genomföra detta test och vi tackar Golden Age Music för att de ställde PS Audios Noise Harvester till vårt förfogande.


 

Mer info:
PS Audios hemsida: http://www.psaudio.com/

Svensk Importör: http://www.goldenagemusic.se

 

 
 
 

Sida 1 | Sida 2

 

© HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved