Text & Bild:
Datum:
Plats:
rannagarden
Maj 2011
Vedum


Ibland så händer det... Mötet med den där hifi-mojängen som får det att spritta till i kroppen. Prylen som får dina öron att spetsas, din blick att fokuseras och som gör att du plötsligt sitter där med ett brett leende. Är det riktigt, riktigt speciellt kan det dessutom tillkomma gåshud, svettningar eller allmänna lustkänslor.

Micromega CD30 och IA180

Micromega CD30 och IA180
Micromega CD30 och IA180 (klickbar)

Visst är det härligt när det händer? Förloppet och prylen varierar självklart från person till person, men jag har flera bekräftande källor på att min beskrivning inte är helt tagen ur luften. För att komma till mitt senaste fall av denna positivt laddade hifi-neuros var det när ett par apparater från franska företaget Micromega hamnade under min lupp. CD-spelaren CD30 och den integrerade förstärkaren IA180. Bägge apparaterna med den kaxiga logotypen HD-audio. Kan något vara HD-audio? Absolut något att ta reda på.

CD30...

...är inte din helt vanliga cd-spelare. Det mycket sobra och sparsmakade yttre döljer ett antal tämligen ovanliga lösningar som får tekniknörden i mig att busvissla och tänka vågade tankar. För den som, precis som jag, menar att det där med strömförsörjning har mycket att göra med mängden välljud som produceras av efterföljande kretsar får sitt lystmäte fyllt här. Under ytan lurar något som Micromega kallar ACTS. Tyvärr har det varit svårt att hitta uppgifter om exakt vad ACTS är. Söker jag finner jag mest andra artiklar och försäljningsargument, men väldigt lite fakta.

CD30:s innanmäte
CD30:s innanmäte (klickbar)

Studerar man bilderna som Micromega publicerat verkar ACTS använda drosselfiltrering. I övrigt kan man också se att Micromega kostat på ACTS-nätdelen ett knippe rejäla filmkondensatorer från WIMA. Låter det som ett överambitiöst kraftaggregat? Kanske, men Micromega påstår att det bland annat förbättrar dynamiken i musikåtergivningen. Förbättrad dynamik är ju inget man tackar nej till!

I CD30 har man använt ACTS-tekniken till spelarens analogdelar vars kraftförsörjning är skiljd från den digitala. Digitaldelen får sin ström via en R-kärnetrafo. En transformator som för övrigt också delas med transport och mekanik. Micromega har helt klart en intressant filosofi och lösning på kraftförsörjningen i CD30, och med ACTS visar de en vilja att söka lösningar på tekniska problem som andra tillverkare inte adresserar med samma nytänkande.

Kvalitén på bygget är klanderfritt och jag hittar inget att anmärka på. Det här är inget som kommer att skämmas i stereoracket.

IA180

IA-180:s innanmäte
IA-180:s innanmäte (klickbar)

Med samma kakform som för CD30 har IA180 stansats ut ur hifi-fabriken. Slank, sober och sparsmakad matchar den sin ljudkollega perfekt. Här har Micromega gnuggat geniknölarna och gett en eventuell användare det mesta som kan önskas i produktsegmentet. En del tydligt och annat lagom dolt, som så ofta när fransoserna designar sina pryttlar. De sex knapparna och volymratten räcker mer än väl för att byta ingång, justera balans m.m. Knapparna kan också ha mer än en specifik uppgift beroende på i vilken given situation de används. Räkna med en viss tillvänjning och att en grundlig studie av instruktionspappren kan bli aktuell. IA180 har även Sub In/Out för förstärkning i bottenregionen samt möjlighet att använda förstärkaren som ett rent slutsteg tillsammans med en processor i t.ex. en hemmabio-setup. Noterbart är också RIAA-ingången, hörlursuttaget och ingången "iDok" på fronten för ens iPod eller någon annan liknande mediaspelare. Tilldelningen av ingångar och utgångar är generös och jag tror inte att någon kommer bli fattig på valmöjligheter.

Ett undersökande lyft av själva apparaten avslöjar att det verkar finnas resurser i koppar så det räcker. Något som med locket av mycket riktigt bekräftas då man finner en ordentlig 300VA ringkärnetrafo i en dual-mono strömförsörjning efterföljda av ett par Hypex-moduler! Jo, visst läser du rätt. Här har Micromega kapitulerat för klass-D teknikens utrymmesbesparing och effekt. Intressant! Förstärkaren har också, i likhet med CD30, dubbel strömförsörjning och i detta fall en egen R-kärnetransformator och efterföljande lytpaket till förstegets mindre resurskrävande kretsar.

Bak...
Bak... (klickbar)

...och fram
...och fram (klickbar)


Till fler artiklar
Sida 1 / Sida 2