Av: Rannagarden, Lovan, Tobbe_L, ztenlund  & Pac

Datum: April 2008

Plats: Lite varstans

 

Inledning

av Rannagarden

Det är kul att löda och det finns mycket man kan lära sig om vår hobby genom att genomföra ett enkelt elektronikprojekt. Vi är några som hänger på HiFiForum.nu som ville skapa ett enkelt projekt som alla kan ha skoj med medan de lär sig. Jag är själv inget geni på något sätt men ville förmedla något som jag själv saknade i mina tidigaste lödaräventyr.  En "svår att misslyckas med" konstruktion med mycket förklaringar utan att gå för mycket på djupet och en massa bilder! Är man nybörjare, som jag, är bilder ett jättefint hjälpmedel. Både som dokumentation och vägvisning. Mitt val av arbetssätt hade sitt ursprung i att alla skulle kunna sätta samman en sådan här hörlursförstärkare. Därför borde alla komponenter vara lätt tillgängliga och beställningslistor från en erkänd komponentleverantör borde också ingå. Jag utgick ifrån billiga och tillgängliga experimentkort för att få en bra plattform för konstruktionen och kunna ha en bra översikt över kretsarnas layout och sammanställde listor för komponentbeställning från ELFA.

 

Jag föreslår att man läser hela den ursprungliga tråden på HiFiForum.nu innan man ger sig i kast med byggandet. Planering är a och o och använder man experimentkort så kan man göra en personligare kretslösning för att anpassa till det egna bruket eller egna valet av höljet till förstärkaren. Vid byggandet av nätdelen skall man ta i beaktande att det är el från vägguttaget med i bilden och det kan vara potentiellt livsfarligt för den som är oförsiktig! Håll fingrarna i styr och använd gärna forumet om du är osäker på hur det skall kopplas eller hanteras. Där finns gott om hjälp. Du behöver ett bekvämt lödtenn, en lödstation, gärna med inställbar temp, och väldigt gärna en multimeter. Den sistnämnda ganska nödvändig för att kunna ställa in rätt värden på den stabiliserade nätdelen. Vilken multimeter som helst av enklare modell duger.

 

Om LURig

av Rannagarden

Konstruktionen är väldigt känd (prova att googla på cmoy) och väldigt tacksam att trixa med, och i det här utförandet borde den kunna driva de flesta hörlurar på ett ganska tillfredställande sätt. Hörlursförstärkaren baseras på en operationsförstärkare av dual-modell. Det vill säga en ic-krets med två op-ampar integrerade i ett hölje. Man kan egentligen använda vilken dual op-amp som helst, men förslagsvis OPA2134, OPA2604, AD8066. Listan kan göras ganska lång, men håller man sig till dessa så borde det inte uppstå några komplikationer med drivning av lurarna.

 

Nätdelen är en stabiliserad nätdel tagen rakt ur databladet och baserad på kretsarna LM317 och LM337. Fullt justerbar från +/- några volt upp till närmare +/-30v. Alltså ganska användbar och anpassningsbar för de flesta operationsförstärkare (op-ampar) som kan användas i detta projekt. Beroende lite på val av transformator kan denna simpla nätdel lämna från några hundra mA uppåt 1A. Nätdelens flexibilitet gör att det gott kan användas i andra applikationer där inte så mycket ampere krävs. Nätdelen matas från nätet och skall vara avsäkrad. Vi rekommenderar att du monterar en nätbrunn med inbyggd glassäkring i din låda.

Det finns tillräckligt höga spänningar i vår nätdel för att man skall kunna skada sig riktigt ordentligt.

Du skall inte bygga nätdelen om du inte byggt/jobbat med nätspänningar tidigare.

 

Delarna & förberedelser

av Pac

För att bygga en LURig behövs det dels kretskort men också komponenter, låda, transformator, internkablage och ratt.

  1. Lovan har gjort en komplett layout i layoutprogrammet Eagle. Om man skickar Eagle-filerna till en kretskortstillverkare så kan de göra kretskort med hjälp av dem. Vi har använt ett företag som heter Olimex för de korten du kan se på nästa sida. Vi valde dem eftersom de har rimliga priser på sina prototypkort och för att de fått goda omdömen av medlemmar. Vi har packat ihop allt inklusive ett utkast på textfilen man skall skicka med till ett nedleddningsbart zip-arkiv som du kan ladda ner här. Innan du skickar iväg zip-arkivet till Olimex måste du uppdatera textfilen med dina egna adressuppgifter.

  2. Komponentlistan finns här. Vi har skapat en komponentlista baserad på ELFA's utbud. Vi valde ELFA eftersom det är enkelt att handla där. Men det är inte billigt. Om du har en smalbudget så går det att hitta betydligt billigare källor till komponenterna. Kjell och Co. är ett ställe som har en del till fördelaktigare priser. Om du verkligen vill smala av budgeten så kan du återanvända komponenter från skrotad elektronik. Allt i LURig är standardkomponenter och inte ovanliga esoteriska saker. Vi har förberett kretskorten för att kunna använda andra komponenter än de vi valt. Tex kan man byta ut filmkondensatorer på utgången mot papper i Olja eller Silver eller ... Vårt komponentval och komponenlista skall ses som en bra komplett start. Därifrån kan man laborera och bedöma efter eget huvud. Fantasin är det som sätter begränsningarna, inte vi.

  3. Låda, internkablage och ratt. Ja, här är det upp till den händige att hitta på sina egna varianter. Detta är ett projekt som är menat som ett enkelt nybörjarprojekt så vi har valt enklast möjliga väg framåt. Internkablaget är en strippad CAT5-kabel.  

 

Sluta svamla! Nu kör vi! =)

av Rannagarden & Pac

 

Här är kretsschemat till ljudkortet:

Klickbar bild!

Så här ser layouten ut för det schemat:

Klickbar bild!

 

 

Här är kretsschemat till kraftaggregatet:

Klickbar bild!

Så här ser layouten ut för det schemat:

Klickbar bild!

 

Nog snackat. På sidan 2 hittar du enkla beskrivningar och en steg för steg beskrivning, med bilder, på hur man sätter ihop en LURig. Ha det så roligt med vårt projekt! 

 

Sida 1 Sida 2 Komponentlista
 
 © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved