Av: Bengt Dahlberg

Datum: Oktober -04

Plats: Umeå

 

Nu skall kortsidorna, de som håller isär de bägge halvorna med magneter, tillverkas. Förutom att de skall hålla isär magneterna skall de också tjänstgöra som upphängning åt banden. Det är viktigt att dessa blir ordentligt gjorda och med god precision eftersom de centrerar banden i magnetgapet och fixerar magneterna sinsemellan. Följaktligen blir det lite mer pyssel med dessa och nu är det dags att ta fram urmakartalangerna och finmotoriken.

Som råmaterial till kortsidorna används en aluminium vinkelprofil med måtten 87x25x25x2 mm. I den skall det borras 2st 3mm's hål som senare borras upp till 5mm hål. Anledningen till att inte göra dem större än 3mm till att börja med är att de då kan utgöra styrning för förborrningen i stålet och därmed kan man hålla en högre precision i tillverkningen. Det blir också enklast på det viset...

Kortsidorna skall dessutom agera infästning för kantkontaktdonet. Det är en del borrande, sågande och filande för att få upp det där hålet på ett snyggt sätt, men skissen borde räcka. Dom små hålen gängas M3.


När den första kortsidan är tillverkad kan den med fördel användas som mall för att tillverka fler.

Ritningen på kortsidan, var noggrann med precisionen!

Aluminiumprofilen sågas i rät vinkel.

87mm lång aluminiumprofil och Elfa's kontaktdon.

Borra, Borra, såga, såga, ...

När nu kortsidorna är tillverkade är det dags att sätta ihop själva ramen till banddiskanten. Återigen får man vara noggrann för att slutresultatet skall bli riktigt bra. Man får inte glömma att alla mått, vinklar och avstånd påverkar de akustiska egenskaperna hos diskanten så det gäller som sagt att vara noggrann om man vill att slutresultatet skall bli så bra som det kan.

Stål och kortsidor spänns fast på arbetsbänken så att allting sitter där det skall vara och sedan borras hålen i stålet. Avståndet på skjutmåttet skall vara 87,5mm. Börja med ett 3mm borr och använd den kortsidan som skall sitta där  som mall. När 3mm borrningen är gjord skall kortsidan avlägsnas och hålen i stålen borras till 4,5mm och gängas upp till M5-gänga. Se till att hålen blir tillräckligt djupa så att de M5-skruvar som används inte bottnar.

 

Nu kan dessutom kortsidornas hål borras upp till 5mm och monteras.


87,5mm, ett VIKTIGT mått!!!!

Stål sidorna och kortsidorna spänns fast i det läge där de skall vara.

 

3mm borrning.

Då var maskinbearbetningen för den magnetiska kretsen färdig. I och för sig så kan det behövas mer maskinbearbetning för att fästa diskanten vid snickerierna och de borde göras innan man sätter i magneterna, men för att denna artikeln skall bli komplett så går jag vidare med magnetmonteringen.

Montering av magneterna börjar med att man vrider stålen i magnetkretsen 90 grader så att den yta som skall härbärgera magneterna pekar uppåt och låser dom där genom att dra åt kortsidorna ordentligt. Därefter kan själva monteringen börja. Ta ett stycke hårdpapp eller något liknande och håll magneten intill stålet. När den har fått fäste skjuts den till den plats där den skall sitta. Nästa magnet placeras i bredd med den första och den kommer då att sträva bort från den första. Var noga med att magneterna verkligen vänds åt rätt håll för det kan vara jobbigt att lossa på en magnet när den väl ligger på plats (särskilt om den är felvänd). 

 

Bilden där jag håller en magnet i handen illustrerar hur dom skall monteras. Om man håller magneten på det här viset så vänder den sig automatiskt åt rätt håll. Det som på bilden utgör magnetens ovansidan skall sedan utgöra undersida på den andra kretshalvan. Jag har utgått från centrum och jobbat utåt. Det här arbetet kan vara lite knepigt då magneterna kan få för sig att hoppa upp och vända sig i luften men det brukar gå bra. Den sista magneten vid varje kortsida är ojämförligt svårast att få dit. För att underlätta brukar jag använda en tving så som bilden visar, det underlättar väldigt mycket.

Längden på den här magnetkretsen blev lite kort så mellanlägg på kortsidorna blir nödvändigt. När kortsidan lossas så måste en kloss läggas mellan stålen för att hålla i sär dem. Utan klossen så slår stålen ihop.

 
Stålen vridna 90 grader och redo för att ta emot magneterna.

Använd tjock papp eller dylikt för att kunna skjuta på magneten.

Lite för kort stål kan lösas med ett mellanlägg.

Magneten placeras kant i kant med stålet.

Sista magneten skjuts på plats med hjälp av "tving-tricket".

Om man håller magneterna så här så vänder de sig rätt av egen kraft.

Sida 1 Sida 2 Sida 3 

© Bengt Dahlberg & HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved