Av: Neodynium Datum: April

Plats: Halmstad


Sverigepremiär -
Test av JM Lab Electra 907Be

Focal JM Lab grundades 1980 (men det står också 1979 på JM Labs hemsida) i Saint Etienne, Frankrike. Högtalarutvecklingen var bara en mindre del i ett större precisionstillverkningsföretag. Samtidigt som man började med att utveckla högtalarelement började man tillverka och utveckla egna högtalare. Såväl högtalarelementen som dom färdiga högtalarna fick redan från start ett gott mottagande. JM Lab växer och är idag ett stort och aktat företag i Audiobranschen. De hade 15% av den totala hemmamarknaden för något år sedan.
 

Högtalarmodellerna spänner idag över ett brett register och man stoltserar med allt från datorhögtalare, högtalare för inbyggnad i vägg till de högtalare vi hifi-entusiaster är vana att se i olika sammanhang, serierna: Chorus, Cobalt, Electra och Utopia.
25 år efter starten har JM Lab nu valt att introducera en ny serie. Ämnet för detta snabbtest är JM Lab Electra 907 Be, minstingen i denna ”
anniversary serie” om tre modeller. Syskonen heter Electra 927 Be och Electra 937 Be och är till skillnad från testobjektet golvstående högtalare. Den nya "Be"-serien delar diskant med varandra: Beryllium, en diskant tidigare reserverad för den dyrare Utopia serien.

Berylliumdiskanten klarar av ett område på 5 oktaver, från 1kHz till 40kHz säger man på JM Lab’s hemsida. Bas- och mellanregister täcks upp av ett 6 tums element med membran man kort kallar för W. JM Lab berättar vidare på sin hemsida att sandwichkonstruktionen togs fram i mitten på 90-talet och det här utnyttjade 16.5 cm’s bas/mellanregistret har en 32 mm’s talspole. JM Lab har valt att stämma av 907 Be till dryga 40 Hz.


907 Be kommer att släppas i 1000 par och dom större modellerna i 500 respektive 300 par. Electra 907 Be har ett nära släktskap med Electra 906 i storlek och konstruktionsprincip.
 

 

En nätt stativare

PL Audio hade den goda smaken att skicka dessa rykande heta högtalare till oss på HifiForum.nu. Testtiden skall medges var knapp, men 907’orna hade i alla fall spelats in några timmar innan vi lånade dom öronen! Första intrycket var gott, Electra 907 Be levereras väl förpackade. Vidare har man fin finish på träsidorna och den spegelblanka pianolacken pryder även den sin plats. Högtalarna väger dryga 12 kg styck och går att få i två olika träslag: Signature och Classic.

Som drivning till Electra 907 Be har vi använt en Pathos Logos, men även en Accuphase E-406. Som DAC användes dCS Elgar medan transporten var en Sony Xa5000. Kabel för ettor och nollor var en Purist Audio Dominus Rev C AES/EBU. Tre olika signalkablar användes.

  • NordOst Valhalla 1.5m XLR,
  • Purist Audio Venustas 1.5m XLR
  • HomeGrownAudios finaste silverkabel 1.5m Rca.

Strömkablar och högtalarkablar är från Sonoran Cables. Electra 907 Be är en ”stativare” och stativen är från Audiopoints.
 

 



HifiForum.nu skickar ett stort tack till:

Ljudprodukter i Malmö, för lån av Högtalaren.
Ljudcenter i Halmstad, för lån av stativ.
PL Audio, som gjorde detta möjligt.


Tidigare har jag lyssnat på och ägt Mini Utopia och även Utopia. Lyssningen är utförd av Neodynium

25'års Jubilar

Sida 1 Sida 2
 
 © Hififorum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved